ИНИЦИАТОРИТЕ 04 сеп. 2021 2021-09-04 2022-10-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0I0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--222469c362b8c27c764785711b7f4546d9c0d0d4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/240963152_2627258867583445_6658577830781038368_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стефан и неговата мозайка от музика, която подарява на хората

Днес ще си говорим с вас за една мозайка. Или по-скоро за музика.

Всъщност и за двете.

Ще си говорим за мозайка от музика, подредена по такъв начин, че в нея да бъдат представени всевъзможни музикални стилове. И настроения.

Звучи малко необичайно това, че няма да слушаме радио, а ще си говорим за него, но точно това е начинът да ви представя човека, който стои зад идеята.

Инициаторите - вдъхновяващите примери навсякъде около нас

Запознайте се със Стефан Германов.

Мечтател, отдаден на музиката. Човек, в чийто свят музиката заема важно място. Тя е всъщност неговият начин на живот. Затова слуша, тананика, наслаждава и се и така всеки божи ден, всяка година.

Разбира от тази сфера, защото работи като дигитален дистрибутор на музика за международни платформи, т.е той осигурява пресечните точки между правоносителите на музиката и ползвателите. В работата си той от години доставя съдържание за Спотифай, Амазон и Епъл мюзик.

Но в един момент Стефан решава да направи така, че да сподели музикалната част от своя живот с хората. С колкото се може повече хора.

И застава пред тях заедно с около четири хиляди песни и своето онлайн  MUZAICA радио.

Що за налудничава идея – би попитал всеки еснаф, позовавайки се на това, че дори и в малка България има прекалено много радиостанции в ефира, радиостанции в интернет, музикални приложения като Спотифай, Епъл мюзик, Ютюб, та дори Мр3 и какво ли още не…

И когато стане ясно, че „Мюзайка радио“ не е комерсиално, няма реклами и се слуша безплатно, тогава същият еснаф би отправил и втори въпрос

„Стефане, Стефане, защо ти трябваше на баир лозе?“

Обяснението, което създателят на музикалната мозайка дава е съвсем просто.

Направил е своето радио сам с идеята да достави удоволствие на хората, да им помогне да се чувстват добре, когато просто го пуснат и се заслушат в песните. Да им осигури една хубава атмосфера в това време на всеобщо озверяване.

Това е музиката от света, от живота на Стефан, който признава ,че е минал през какви ли не стилове, но в последните няколко години се е дистанцирал от песните, излъчващи депресивни послания и звучене.

В момента той е избрал да се слее с онази музика, която звучи позитивно и носи добро настроение. И предлага от същото на хората.

Приема за своя мисия това, че с „Мюзайка радио“ може да се опита да промени интонационната среда, музикалния фон и да създаде нагласи, култура и ценности сред своите слушатели в България. И прави това ненатрапчиво, възпитано и деликатно.

Радиото е ориентирано към позитивни хора, които намират вяра, надежда и любов из България и се интересуват от хубава музика. Например, португалска… в някакъв момент от денонощието.

Програмата  на радиото се излъчва 24 часа в денонощието, без да бъде прекъсвана  от фундаментални, основополагащи и свръх важни за човечеството рекламни послания за лечение на пърхот или за обуздаване на стомашно разстройство. Между песните няма да чуете нито един клип за кренвирши или за промоция на тоалетна хартия.

Стефан задава алгоритъма на подредбата на песните по този начин, че едно парче да се повтаря веднъж на две седмици, а целта му едно такова повторение да се случва веднъж на месец. Иначе казано слушателите на радиото да не се сблъскват с една и съща втръснала им „плейлиста“. Песните са групирани не само по стилове, но и по настроение.

Признава, че през годините, докато е пътувал с автомобила си на някъде, често се е разочаровал от музикалните блокове по радиостанциите. Казвал си, че не чува музиката, която би искал да чуе. Но вместо да мърмори и да се оплаква, просто решил да направи своя версия и свой вариант на плейлисти, които да слуша.

Така започва всичко. Всъщност първо създава музикалното съдържание за радиото на веригата от книжарници „Хеликон“. После се заема и със своя радио проект.

И ако очаквате да чуете тук известни хитове, ами …много е възможно да не ги чуете, защото…защото такива звучат рядко, именно защото са омръзнали на всички.

В програмата  предстои да се включат млади DJ със свои компилации, предстои да се влеят колекционери със свои музикални подборки. Засега Стефан не предвижда да има радиоводещи, а и не му е нужно.

Целта му е да продължава да споделя музиката от своя свят и своя живот с хората. И да им подарява настроение. 24 часа в денонощието.

За мен беше важно да изкарам този проект извън себе си и да го дам на хората. А оттук нататък те ще решат дали им е необходим – споделя Стефан и вече планира кои песни да зададе като алгоритъм за излъчване в следващите дни.

МUZAICA radio можете да откриете и слушате ето ТУК

автор: Красимир Калудов

 

снимката е създадена от Марияна Стоянова

за други инициатори можете да четете ТУК

Коментари

ИНИЦИАТОРИТЕ ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...