Предсрочни парламентарни избори 2021 15 юли 2021 2021-07-15 2021-07-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVIzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c40986d0608772981f0a241bb45f0632f50ebb21/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/POD_SPISUK_2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Българските доброволци, които се почувстваха предадени от България

 „Битката за опазване на честността на вота в изборните секции, където гласуват  изселниците в Турция, я загубихме в…България“ – твърди в послание до медиите Константин Бачийски, идеолог и организатор на група доброволци, които участваха в изборния процес в българските секции в югоизточната ни съседка.

Бачийски и сподвижниците му, около 120 души, споделят, че са станали свидетели на пълен набор от нарушения на Изборния кодекс и на контролиран вот.

Като пример те посочват организираното превозване на избиратели до секциите, гласуването под строй и „отмятането“ на всеки от гласуващите в някакъв нерегламентиран списък извън изборното помещение, който няма нищо общо с изборните книжа.

Бачийски отбелязва, че както към доброволците, така и към него е имало множество заплахи за саморазправа, дори и това, че няма да се приберат в България. Лично той е бил заплашен с арест в истанбулския квартал „Авджилар“ от местната полиция.

По повод на излезлите в някои медии публикации, според които той е създавал проблеми, Константин Бачийски заяви :

 „В Авджилар въпреки желанието си турските власти нямаха основателна причина да ме арестуват, защото аз спазвах изцяло законите. Колкото до проблемите, аз не се плаша от тях. Ако да опазваш честността на вота в изборите е създаване на проблеми…Да,  тогава аз създавам проблеми. Ако да се бориш в съда срещу решения на продажни политици и чиновници , които ощетяват българския народ е проблем, тогава аз ще създавам големи проблеми за тези политици. Ако да защитаващ справедливостта и законността по казуса „Росенец“  означава да създаваш проблеми, да, аз създавам проблеми и съм готов да продължа да го правя “

В изборна секция в Измир доброволец е получил заплаха, че ще бъде „наръган“ с нож.

В Бурса непосредствено пред сградата на българското консулство, където е разположена секцията, доброволец е бил атакуван от местен „тартор“. Въпреки агресията, намиращите се наблизо полицаи не са се намесили.

Той и участниците в доброволческата мисия се чувстват предадени от българската държава заради спорното решение на ЦИК, свързано с мястото на попълване на декларацията, с която избирателят гарантира, че не е гласувал в друга секция.

Попълването и подписването на декларациите е много важен елемент от честността на вота, защото в Турция българската държава не води списъци по адресна регистрации на гласуващите изселници. Ето защо те могат да гласуват многократно в няколко секции в изборния ден. Единствено декларацията спира тази възможност, защото подписалият носи наказателна отговорност.

Бачийски  и доброволците отново са установили, че декларациите масово са се попълвали и подписвали извън секциите не от гласуващите. Нещо повече, едни и същи хора са попълвали, а в някой случаи и подписвали декларациите на десетки изселници.

 „Битката за опазване на честността на вота в изборните секции, където гласуват  изселниците в Турция, я загубихме в…България. Заради разрешението на ЦИК да се попълва навсякъде декларацията ние останахме с вързани ръце“ – коментира Бачийски, който води доброволческа мисия за наблюдение на гласуването на изселниците за трети път след 2017 и април 2021 год.

 

Коментари

Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Парламентарни избори 2021 ...


ИНИЦИАТОРИТЕ ...