Предсрочни парламентарни избори 2021 16 юни 2021 2021-06-16 2021-06-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmQxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c3cfa884d94bb20ee943026b4c971516810f6197/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210615_123254.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Къде са според Жечо Станков шансовете за икономическата трансформация на Бургас

Доскорошният зам. министър на енергетиката и кандидат за депутат от листата на ГЕРБ Жечо Станков продължава да твърди, че е абсолютно възможно и дори задължително Бургаска област да стане част от българските региони, които ще получат финансиране по "Зелената сделка". Потърсихме го , за да коментира решителните стъпки, които трябва да бъдат направени, нуждата от трансформация на икономиката в района, "битката" за 1 178 000 000 лв. и конкуренцията пред привличането им. 

Възможно ли е Бургас да стане част от „Зелената сделка“? Разполага ли с необходимия потенциал регионът , за да стане част от една съвсем нова икономика?

Чрез решение на Министерския съвет беше възложено именно на Министерството на енергетиката да отговаряме за придвижването на всички документи, свързани със „Зелената сделка“. Като част от екипа, положих усилия и продължавам да полагам усилия Бургас да бъде включен в тази сделка.

На първо място Европа ни отпусна 1 178 000 000 лв. Успяхме да се преборим за тях, а тези средства се отпускаха по няколко критерия.

Първо - енергийна интензивност и индустрии, които са в региона.

Второ - засегнати региони от въгледобива

Трето – физически лица във въгледобивни региони.

Къде са допирните точки на Бургас с тези критерии?

Знаете, че през годините в Бургас е била съсредоточена тежка индустрия, която трябва да се трансформира в модерни, високотехнологични предприятия. Такива инвеститори трябва да каним в новите ни индустриални зони и точно в това се крие потенциалът на Бургас. Целта е икономическата трансформация на база на „Зелената сделка“. Повече „зелена“ енергия, намаляване на емисиите от парниковите  газове. Концентрация на нови и модерни предприятия, на такива инвестиции в нашия регион.

По „Зелената сделка“ има възможности за всяка една община от Бургаска област, за да кандидатства по различни проекти, свързани с енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Само Бургас има 50 000 кв. метра покривни пространства, собственост на общината, те могат да се развиват. Ето ви възможност.

Възможности има за малкия и средния бизнес, възможности за иновации, за старт-ъпи, за рекултивация на терени, които са били част от рудодобив. Това са все сфери, по които общините могат да кандидатстват. И не на последно място, икономическата трансформация е възможност за създаване на много нови работни места и за създаване на нови професии.

Това изисква обучение, дигитализация. Това е част от „Зелената сделка“ и си струват всички усилия Бургас да бъде елемент от нея.

Има ли конкуренция по този път, който трябва да извърви Бургас?

Европа настояваше само „водещите“ региони у нас да бъдат включени в сделката, т.е Перник, Кюстендил и Стара Загора. От позицията ми на зам. министър се борех да бъде допуснат и Бургас като индустриален регион.

Тогава възможно ли е от своята стартова позиция Бургас да покрие критериите и да влезе в „Зелената сделка“?

Да, аз винаги съм оптимист. На база на отношенията ни, които изградихме с колегите в Брюксел, смея да твърдя, че винаги можем да намерим аргументи и да намерим разбиране.

Бургас като регион  е намерил начин да съчетае туризма в различните му видове с инфраструктурата, пристанище, летище, жп линии, магистрала и привлича инвеститори. Така че сме едни от малкото, които са съчетали туризъм и индустрия и това е посоката, която трябва да следваме.

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Коментари

Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Парламентарни избори 2021 ...


ИНИЦИАТОРИТЕ ...