ИНИЦИАТОРИТЕ 07 ян. 2018 2018-01-07 2021-07-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcjQzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7182cd4bb053cdd2624b953dd78b84bab34b2476/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30024.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мая Великова за света на принцесите и красотата

ИНИЦИАТОРИТЕ - вдъхновяващите примери около нас
 
Винаги е имало хора, които дълбоко вярват, че красотата ще спаси света, защото за тях красотата е навсякъде. И около нас и вътре в нас. Първият ни гост в рубриката „Инициаторите“ е носител на точно тази вяра. И го доказва всеки ден с работата си.
Чудех се как и откъде да започна тази история? Може би с добрата традиция „Имало едно време“ или с „Някога, в една далечна страна“, а може би с:
Някога в една малка страна живяло едно малко момиченце. Любимата му приказка била „Пепеляшка“ и то карало всяка вечер майка си да му я разказва, разказва, разказва. Искало да чува приказката ден и нощ. Накрая майката се изморила от разказване на една и съща история, а и нали трябвало да се грижи за дома и да работи, затова се записала на касетофон, а малкото момиченце слушало и на запис приказката за Пепеляшка.
Така започнала съвсем друга приказка. За момичето Мая, което след години пораснало, станало съпруга и майка, но продължило да се прехласва по красотата и по превръщането на всяка една жена в принцеса. 
Днес в „Инициаторите“ ще ви представим модния дизайнер Мая Великова и красивия свят на нейния бранд „Princess Collection“
Малките момичета първо създават рокли за своите кукли, нали?  Ти правеше ли като тях, когато беше малка?
- Да. Разказвали са ми, че когато съм била много малка, в дома ни се е появила куклата Барби и аз съм и направила за нея три тоалета. Тогава никой не вярвал, че сама съм сътворила моделите и че аз съм ги ушила . Усетих, че това ми носи голямо удоволствие  и във всяка свободна минута правех точно това , създавах невероятни тоалети за моята Барби , тя ставаше истинска принцеса в ръцете ми , а хората около мен не спираха да се възхищават на всяко мое творение. 

Мислиш ли, че с твоите колекции ти всъщност разказваш приказки за принцеси, но не с думи, а с платове, с цветове, с игли, ножици, с шевна машина и най-вече с фантазия?
Не, не мисля,че разказвам приказки.Моите колекции са реални и истински.Аз съм човек на изкуството и се старая да правя изкуство от всяка една рокля. Но все пак се радвам , когато видя мой модел да оживява в нечия незабравима приказка.

Да се върнем към началото. Как и кога започна твоето приключение  в света на дизайна, т.е кога реши, че ще се занимаваш с точно с това?
Не зная точно кога, нося го в себе си. Просто е извървян пътят,защото в света на дизайна няма само рокли. В този свят е и всичко ,  което ме обкръжава. Обичам и търся Красотата във всичко , в дрехите , в интериорния дизайн , в изкуството , във външния ми свят и във вътрешния, дори в общуването с хората.

Спомняш ли си първата рокля, която създаде? Но не за кукла, а за жена?
Да, спомням си. Десенът на роклята беше на цветя, за опреден повод на едно невероятно красиво момиче ! Изглеждаше разкошна. И роклята и момичето.

Създаваш модела, рисуваш го?Кой прави кройката, кой го шие, кой го завършва?
Всъщност правя почти всичко сама, като акцентирам на довършителните работи,които извършвам ръчно. Искам всяка моя рокля да е уникална, неповторима, а това е много трудоемко, защото е ръчна изработка  и отнема много време и енергия.

Какво е усещането да видиш на ревю или на улицата върху друг човек дреха, която си създала специално за него?
Не може да се опише.Изпитваш удовлетворение от свършената работа, радост ,че си направил някого щастлив в специален за него момент и голямо желание да твориш. Няма да крия, че получавам много обаждания и съобщения във връзка с роклите  ми,много аплодисменти и комплименти … и всякакви небивали предложения . Смятам, че ако някой те цени истински, няма да пожали средства , а ще те подкрепи в това, което правиш , защото във всяка рокля са вложени труд , време, пари... Всичко останало е лицемерие

Какви жени имат от твоите аристократични рокли в гардероба си?
Моите рокли са достъпни за всички жени, които имат финес, женственост, нежност и усет за красота.

Бургас се слави като градът, в който анцугът, черното шушлеково яке, фланелките с щампи и дънковите панталони са връх на естетиката. Не си ли загубила предварително този културен сблъсък между твоите колекции и масовия вкус?
Напротив. Бургас се слави с много именити личности в областта на изкуството и културата, а това е много по-силно от посредствеността и масовия вкус. В никакъв случай не мисля , че съм загубила културния сблъсък между двете неща

Ако твоите облекла за принцеси са създадени за тесен кръг от жени, не се ли боиш, че ще те определят като сноб?
Отново ще повторя, че моите рокли са достъпни за всички жени, които носят в себе си ИЗКУСТВОТО ДА СИ ЖЕНА . Когато има естетика и красота, която правиш и показваш,  не мисля, че това е снобизъм

Има ли българска знаменитост или световна, която ти би искала да носи твоя рокля?
Бих искала всяка жена, която облече моя рокля, да се чувства като знаменитост

Самата ти си елегантна и грациозна, твоите дрехи сякаш са създадени точно за такива жени, а търсят ли те дами с по-големи размери?
Повечето мои рокли имат опции за всякакъв размер

Как се наричаше първата ти колекция?
Първата ми колекция се наричаше “SENSUALITY “ – „Чувственост“

А последната?
Последната ми колекция, върху която работя и в момента, се казва „ЗЛАТНИ МЕЧТИ” -  “GOLDEN DREAMS”

Понеже си позирала със собствените си рокли, бих искал да те попитам, ти ли си най-голямата реклама за твоите колекции?
Да, рекламирам и сама колекциите си, но освен мен лица на моите рокли са Мисис България, Мис Бургас, а също и други прекрасни модели.

Знаеш ли в кои точки на света някои жени носят твои рокли?
Надявам се тепърва да ви изненадам с такова признание. Може би моя рокля ще се появи на филмовия фестивал в Кан…

Кой аксесоар най-добре допълва твоите творения? Бижу, чанта или шапка?
Моите творения най-добре се допълват от едно подходящо малко бижу. Детайлите са много важни и ако не се съчетаят добре, развалят целия тоалет

Мая, щастлива ли си с това, което правиш?
Да, щастлива съм, когато правя някого щастлив. Работата за мен е голямо удоволствие и има голям смисъл.

Какво е най-важно в света на модата? Талант, въображение, упоритост, късмет?
В света на модата може би въображението, а за мене най-важен е талантът, който Господ ми е дал и голямата любов, с която правя мода. В модата е много трудно. Конкуренцията е все по-голяма , иска се постоянно обновяване и надскачане на себе си, но без упоритост не става

Мечтаеш ли за пробив извън България и изобщо какви са твоите професионални мечти?
Имам големи мечти. Ако не бяха те, отдавна щях да съм се отказала. Най-вече мечтая да успявам в собствената си държава.

Любимата рокля в твоя  гардероб от тебе ли е създадена или е на някой друг дизайнер?
Нямам любима рокля. Ценя всичко , което е направено с изкуство и само за себе си е уникално

Колко души са нужни и колко време отнема пълното завършване на една твоя рокля?
Понякога е нужен повече от един човек и по-дълго време за завършване на една рокля. Зависи от модела, аксесоарите,настроението и ред други неща.

Последно…какви жени би искала да носят твоите рокли?
Бих искала повече жени да премахнат от гардероба си, както сам казвате - анцузи, шушлеци, дънки и никога да не забравят,че и с каквото и да се занимават, трябва да носят в себе си вътрешната и външна красота на истинската Жена.

Ще цитирам моя любим дизайнер Кристиан Диор , който казва ‘’Няма грозни жени, има само жени, които са забравили, че са красиви’’

 автор: Красимир Калудов
 
Коментари

ИНИЦИАТОРИТЕ ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...