ИНИЦИАТОРИТЕ 11 ноем. 2017 2017-11-11 2021-07-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1ZGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2af51dc7ff5fee052653c3f0f50d9818e4ef531e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29486.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ресторантът, където ухае на отдавна забравени български гозби

Ресторантът, за който ще ви разкажа, се намира на двайсетина километра от Бургас, близо до Айтос, насред село Съдиево.

Най-вероятно снобите от региона не го познават, защото в тази кухня не готви някой медиен герой от типа на шеф Хикс или шеф Игрек, а пъргавата леля Веска.                                                                                                 
Леля Коя? – ви чувам да се питате, докато нервно търсите из Google информация за нея. 
 
Е, няма да намерите. Може да не е ръководила ресторант с няколко звезди от Мишлен, може да не е печелила международни кулинарни конкурси, но уверявам ви, че е истинска звезда в своята кухня.

Тогава едва ли е случайно, че ресторантът, където тя готви,  се намира в семеен хотел „Звезда“ в Съдиево.

И знаете ли откъде идват продуктите за гозбите на леля Веска, които тя и нейния екип приготвят и ви сервират? 

Не, не от интернет. Дори не си го помисляйте. И от голяма верига за хранителни стоки не са. Предайте се ,защото няма да познаете.

Идват от  фермата, която стопаните на  хотела са създали с много грижи. 

Първо наели два водоема и ги зарибили с шаран. Люспестите обитатели на тези рибарници се хранят само с качествено зърно.  Затова месото им е хубаво. 

След като уредили рибата  за листата с рибните ястия, помислили за дивеча.

В ловното си поле изградили две волиери с фазан, токачки, скален кеклик и зайци.  

Наоколо защъкали петдесетина домашни кокошки от отбран вид.

А накрая добавили към своето стопанство телета, крави и биволи,т.е осигурили телешко месо за кухнята. 

Продуктите вече били готови. Какво останало ли?  

Естествено, виното. Семейната винарна събрала в 2000 бутилки вино , приготвени от гроздето на лозята , разположени на припек върху шест декара около Съдиево.  Четири години така.

И започнали. Ресторантът вече можел да отвори врати, а в менюто му влезли стари, много стари нашенски рецепти.

Уверявам ви, че в това царство на българската традиционна кухня са страшно консервативни.  Не че не могат да ви направят виенски шницел или охлюви по френски,  но наблягат ревностно на истинската българска кухня. 

Бъдете честни, сложете ръка на сърцето си и кажете в кое друго прочуто заведение в Бургаски регион можете да си поръчате една голяма чиния яйца с праз и със сланина? 

А токачка на фурна със сотирани зеленчуци?  Не знаете какво е това ли? Мдааа…много сте изтървали.  

В изкуствените водоеми на фермата има диви патици, които са намерили място в менюто на ресторанта под кодовото наименование „Дива патица с кисело зеле“.  

Ако птиците са прекалено деликатни за вас, имате и други възможности да похапнете стабилно.

На това ухаещо на вкусна храна кътче можете да си поръчате телешки гювеч и в него със сигурност телешкото месо е прясно,  защото телето малко по-рано още е пасяло във фермата, а не е дошло от някой холандски и или немски хладилник, където е зъзнело двайсетина години до степен на тотално замръзване.

Ако това е предпочитаното от вас месо, в кухнята ще ви приготвят своя прочут „Вълчи сач“, съдържащ телешки език, телешко шкембе и всичко това запечено в гъбки. Моля, моля. Не си облизвайте пръстите. Не е възпитано.

Като говорим за вкусотии, няма как да не спомена агнешкия гювеч на леля Веска, който е с доказан произход, т.е агнетата и яретата са също с домашен адрес Съдиево.  И гарантирано не са натъпкани с фураж, а се хранят с трева, клонки и …както в стари времена. Бавният им растеж осигурява един съвсем различен вкус на месото в ястието.

А в менюто за вашето внимание се борят още агнешко чеверме и агнешки джолан. 

Иначе казано в този ресторант любителите на телешкото и агнешкото ще бъдат във възторг. Ценителите на дивеча и на ловните продукти също, защото могат да си хапнат какво ли не. Фазан, например. Дори и супа от фазан. Може и от яребица. А ако е зима и е студено навън ,можете да се сгреете със супа от кокошка. Казват ,че е супер лекарство против настинка. Но вие не чакайте да ви повали простудата.  Можете да отидете в ресторанта на комплекс „Звезда“ и преди това. Например тази седмица.

Разбира се, на масата ви може да „доплува“ и добре приготвен шаран. Нали си спомняте за рибарниците във фермата. Има какво да опитате в тази сфера.

В момента зимното меню на ресторанта включва страхотни вкусотии. Лично аз опитах кълцаните наденички с телешко и свинско месо, омесени с праз.  Телешкото контрафиле, запечено в тесто пък  беше толкова крехко, че се късаше на хапки само при допир. Да не говорим за аромата, който се разнесе от глинения съд, в който беше приготвено. 

Две току що изпечени пърленки само биха ви върнали във времената на баба и дядо на село.

В същото меню се подвизават още чудесии като „бахур на тиган“, но е добре да се отдаде дължимото и на домашната туршия или на разядката  „Звезда“, която включва  домашен пипер, с едро нарязан чесън и обилно подсилен с подправки.

Всъщност това е и идеята на собствениците.  

Те гостоприемно отварят вратите на хотел "Звезда" за ловджии или за посетители, които идват заради процедурите с минералната вода, но в същото време са ценители на подбраните качествени български гозби.

Тук идват и доста чужденци. Те ловуват из Странджа, но заради автентичната храна в кухнята избират да отдъхват в хотела или си наемат една от къщичките. Оказва се, че гостите от чужбина остават в състояние на огромен културен шок, когато видят отрупаните с най-различни ястия маси. 

А на сутринта…

На другата сутрин кухнята очаква своите гости с домашна баница, в която сиренето е съшо домашно, а яйцата са снесени предния ден. Пресни са.

А към току що приготвените мекици ви предлагат десет вида сладка от ягоди, къпини, малини или боровинки / само те са докарани от Родопите/ с домашно козе или овче сирене.

Какъв ресторант, а?

Но докато леля Веска върти черпака из кухнята си и готви чудесии, собствениците на хотелския комплекс „Звезда“ в Съдиево  постоянно надграждат и развиват своята идея. 

Те вече са закупили 200 дка земя, където отглеждат царевицата, с която ще хранят своите животни. Телетата и кравите пасат около Съдиево, а биволите си преживят кротко във фермата.

Догодина към комплекса ще бъде разкрит малък цех –сушилня, където ще се приготвят филета и луканки.

Но ако не ви се чака дотогава и сега вие можете да си купите прясно месо, яйца, сирене или сладка.

Всъщност около минералните извори в Съдиево винаги е кипял живот. Още римляните са използвали лечебните свойства на водата и съвсем скоро в близост до хотелски комплекс „Звезда“ предвиждат да разположат нещо като малък музей, който да показва историята на това място хиляди години назад.

Но за СПА центъра тук, за това как минералната вода лекува стомашно чревни заболявания и отделителната система ще ви разкажа някой друг път.

А сега. Добър апетит. Да ви е сладко с гозбите на леля Веска.

Нали запомнихте. Телешкото месо, запечено в тесто е супер!!!

автор: Красимир Калудов

Коментари

ИНИЦИАТОРИТЕ ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...