различно 17 ян. 2023 2023-01-17 2023-01-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcHQrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fc79060e29641ed77e5e2fbecae0e38874a60ce5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/101%20(2).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Неизвестните тайни на бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“

На изключително ценни находки и непознати детайли по фасадата на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ се е натъкнал екипът, който възстановява и реставрира външните части на сградата.

Това обявиха в предаването „На фокус“ в телевизия Канал 0 Иван Иванов и Иван Бахатуров от фирма „Екоарт Инженеринг“.

Оказва се, че от „птичи поглед“ църквата е с изключително разнообразна пластика и въпреки, че създателите и са знаели, че хората най-вероятно никога няма да видят тези детайли, са ги изработвали с невероятно умение и финес.

Ето защо растителните елементи и животинските фигури, които остават скрити от човешки поглед, в тази част на църквата са поразителни според реставраторите.

По част от арките капителите са под формата на шишарки, на други места са гълъби. Не е известно защо част от гълъбите са един към друг, а на други места са си обърнали гръб.

Вече е сигурно, че при украсата на фасадата старите майстори са постигнали изключително високо ниво на изработка, а в детайлите има много неразгадана символика и тайни.

КАК ВРАТАТА ОТ ИМЕНИЕТО НА ПРОЧУТА ФРЕНСКА КРАЛИЦА СЕ ПОЯВИ В БУРГАС

По време на възстановителните работи са открити липсващи ключови камъни в някои арките. Иван Бахатуров посочи за пример това, че на южната фасада по част от арките на прозорците изработката граничи със съвършенството, а дялането на камъка е било направено като за учебник.

БУРГАСКИ СЕЦЕСИОН ИЛИ ИСТОРИЯ ЗА ЕДНА КЪЩА НА 108 ГОДИНИ В БУРГАС

Същевременно арките на прозорците по северната фасада имат видими разлики с тези от южната, но не е ясно защо е бил избран такъв подход от създателите им.

Именно на северната част от сградата реставраторите са установили, че съзнателно строителите на църквата са оставили място за „ключов“ камък по една от арките, но такъв камък просто липсва.

Едно от възможните обяснения на „загадките“ според Иван Иванов е това ,че по изграждането на храма са работели различни майстори с различни умения.

Ето защо дори и в наглед еднаквите елементи се долавят малки различия.

„Много църкви има в България, по-стари или по-нови, но с такава богата каменна пластика друга такава църква няма никъде“ – твърди Иван Иванов.

 

Проблемите с ерозията и разрущаването на облицовката на църквата според реставрационния екпи се крият не само в близостта до съседния подземен паркин, но и в това, че използваният материал е „зелен айтоски“ камък, който дефектира при излагане на пряко въздействие на слънце, дъжд, сняг и промени в температурите.

Първоначално е трябвало да бъдат подменени около 60 елемента ,но проучването е установило, че за смяна са над 1200 от детайлите по фасадата.

Работата по възстановяването на храма продължава и в момента.

Реставраторите възнамеряват след приключване на работата си да организират изложба, в която да покажат на бургазлии "скритите" и никога невиждани красоти по фасадата на църквата.

Друга история за реставрирането на стари бургаски сгради и връщането на красотата им можете да прочетете ТУК

Или ТУК

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...