различно 17 ян. 2021 2021-01-17 2021-01-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3B3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7c826ffcf5747b66ed589e36820020a61018b935/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P9280783.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Как вратата от имението на прочута френска кралица се появи в Бургас

Според вас може ли пътищата на една френска кралица и на няколко бургазлии да се пресекат?

Докато се чудите, ще ви отговоря, че това е напълно възможно, макар и с разлика от няколко века.

Ето как се случва всичко това, което въвлича няколко реставратори от Бургас в среща с историята или по-точно в среща част от историята на маркиза Франсоаз дьо Ментнон, която е втората съпруга на Краля Слънце, Луи XIV

Това е същата маркиза, която била гувернантка на децата на краля от неговата фаворитка маркиза дьо Монтеспан…

И понеже е напълно възможно да се объркате в сложните отношения и връзки във френския кралски двор, ще ви спестя всички тези подробности и само ще ви кажа, че красивата гувернантка закупила имението Ментьонон…и заживяла там.

Кралят пък бил толкова очарован от грижите и за своите деца, че и дал титлата маркиза. И както става ясно от хрониките, по-късно сключил брак с нея след смъртта на своята съпруга Мария –Тереза Испанска.

И ето как се случва символичната среща между реставраторите на бургаската компания „Екоарт“ и една част от наследството на маркизата.

Френска строителна компания, която била ангажирана със задачата да превърне в апартаменти и спа зона стопанските сгради от двореца на маркиза Ментоньон, чрез свои български партньори се свързала с майсторите от Бургас, за да ги попита дали ще могат да възстановят една стара двукрила порта от входа към стопанския двор на замъка.

И реставраторите, без да им трепне окото, отговорили, че за тях ще бъде удоволствие.

Французите им изпратили двукрилата порта.

Но когато пратката пристигнала в Бургас, майсторите видели, че става въпрос за врата, създадена и поставена на мястото си най-малко преди 450 години.

Сериозно увредена. Огромна и тежка.

Започнали да я проучват сантиметър по сантиметър и за най-малкото действие поне шестима души трябвало да я вдигат, изправят и свалят. А вратата тежала, много тежала.

Бургаските реставратори свалили всички стари покрития върху дървената част, докато стигнат до пластовете от оригиналното дърво.

После разглобили вратата изцяло, за да възстановят носещите и части.

Оказало се, че това е типична старинна порта, направена така, че да векува.

По стара традиция дървената конструкция се оказала подсилена с метални шини, които държали двете крила събрани, с добавени чопове отгоре и отдолу, които служели за ос на въртене. Фактически вратата не била окачена върху панти, а на тези чопове, те пък влизали в специално оформени жлебове в гранитни камъни. Така тежката порта носела сама себе си чрез осите и колкото е по-тежка била, стояла толкова по-солидно на мястото си. 

Иначе казано, при изработката на портата било приложено типично конструктивно решение от старите замъци.

Майсторите установили, че оригиналното дърво, от което векове назад била изработена вратата, е дъб.

Наложило се да издирват из цяла България дъб със същата структура и качество като оригинала.

Слава Богу, открили го. Така вече можели да изработят детайлите, с които да заменят увредените части на вратата.

Напаснали новите детайли към старата врата от френския дворцов комплекс, после монтирали копията на липсващите оригинални метални части, и както се казва, воала…ето, ви врата.

Повече от месец реставраторите от „Екоарт“ прекарали над тази врата. Вдигали я, сваляли я, възстановявали я наистина сантиметър по сантиметър.

Но бургазлии се справили със сложната задача.

Днес те се шегуват с преживяването си и с това, че професионалният им път се е кръстосал индиректно с втората съпруга на Краля Слънце.

Говорят си, че наистина неведоми са пътищата господни, защото вратата е преминала през революции, войни, кралства, империи и републики…, за да стигне накрая до Бургас. И точно в този отдалечен на хиляди километри от Франция град да си върне свето „кралско“ достойнство.

Старият бургаски акротерий, който накара всички да ахнат пред красотата му

Днес реставрираната порта е отново на пост на входа стария стопански двор на замъка Ментьонон. И изглежда така, както вероятно е изглеждала в първия ден от поставянето си преди около 450 години и така както я е виждала красивата, умна и много авторитетна маркиза Франсоаз, която станала съпруга на Краля Слънце, Луи XIV

Между другото, тя е останала в историята с още нещо. Създала е със свои средства училището „Кралски дом Сен Луи“ в селцето Сен Сир, където се обучавали за придворни дами девойки от бедни аристократични семейства.

Директорът на училището по-късно става министър, а една от възпитаничките, Мари - Аделаид Савойска след време е съпруга на Луи дьо Бургон и любимка на кралския двор.

Е, това беше историята за общото между една стара врата, една прочута кралица и реставраторите от „Екоарт инженеринг“.

Питате ме каква е поуката от цялата тази история ли?

Как една спяща красавица от Бургас се събуди за живот

Много просто. В Бургас има майстори, които са толкова добри, че могат да работят дори за френския кралски двор, ако днес го имаше. Но тъй като сега няма крале, те могат да работят и за всеки един от вас.

автор: Красимир Калудов

Ако тази история ви е харесала, можете да ни подкрепите с малко дарение в усилията ни да създаваме и други подобни истории

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...