култура 15 юли 2020 2020-07-15 2020-07-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVJvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9c81966c2f052c98d25f23fa3e89c1a8e1fda78c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/KNA_8173-2.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тина Маркович: Изкуството винаги търси своята муза

Тя е млада, красива, талантлива и… е от Бургас. Тя обича изкуството и го е превърнала в своя професия. Тя е Тина Маркович. Млад режисьор, чийто последен проект е амбициозният късометражен филм "The Big French Robbery" ("Големият френски грабеж").

Тина получава основното си образование в художествена паралелка. След това се мести в София, за да завърши средното си образование в Търговско-Банковата гимназия. Решава, че животът ѝ ще бъде обвързан трайно с изкуството и затова заминава за Великобритания, където завършва бакалавър Film Production в University of Portsmouth.  Излизайки от университета, тя става част от екипа на „Солент Филм” – една от водещите продуцентски компании в България. Само за две години Тина и колегите ѝ заснемат повече от 80 реклами, един пълнометражен и два късометражни филма. Бургаското момиче е работило със световноизвестни оператори, режисьори и актьори за продукции, които са излъчвани по цял свят.

-Вие сте режисьор на филма The Big French Robbery, един изключително оригинален и амбициозен проект. Колко време отне заснемането и беше ли трудно да работите в усложнените условия, наложени заради пандемията от коронавирус?

- С правилна подготовка и организация успяхме да заснемем филма за два дни.  Доколкото за снимките в условия на пандемия - трябва да се подхожда обмислено и внимателно. Всички лица от екипа, включително и актьорският състав и статистите, се тестваха за Covid-19 преди да започнем работа заедно. Екипът беше инструктиран за условията и правилата по време на снимки, като маските и дезинфекцията също бяха задължителна част от процеса. Мога да потвърдя, че всички колеги се държаха дисциплинирано и спазваха мерките за сигурност.

- Кога се очаква филмът да бъде представен пред публика?

- Вече започнахме работа по монтажа на филма. Плануваме до месец да сме готови с постпродукцията, за да започнем разпространението му по международни фестивали. Спазвайки правилата на фестивалите, най-вероятно в България ще можем да покажем филма догодина.

- Вдигнете „завесата” и издайте в аванс какво могат да очакват зрителите? Разкажете с няколко думи сюжета.

- The Big French Robbery е лека и позитивна комедия, чието действие се развива през 30-те години на ХХ век във Франция. Двама британски обирджии се изправят пред дилема как бързо да възвърнат загубената от тях сума пари. По-умният от двамата излиза с план да обере няколко лесни жертви от неделното пазарче, което е само на няколко крачки от тях. Така главният ни герой тръгва на приключение, пълно с изненади и неприятности.

- Предизвикателство ли е да се прави кино в България, или вече има отъпкани пътеки, по които младите творци да вървят?

- Мисля, че е предизвикателство да се прави кино, независимо къде по света.

Отъпкани пътеки няма. Както знаем киното изисква средства, а такива е трудно да се намерят, особено ако си млад творец, без много опит. Не всеки би рискувал такава инвестиция, а и е разбираемо.

Всеки трябва да започне от първите стъпала, за да достигне до целта си.

За скромните две години, в които съм част от екипа на „Солент Филм”, придобих опит, какъвто, може би, все още нямаше да съм натрупала ако бях останала във Великобритания. „Солент Филм” е и продуцентската компания, която застана зад проекта и го превърна в реалност. Благодарна съм на продуцентите Алекс Момчев и Магдалена Станева, че видяха в мен амбицията и желанието да творя и ми дадоха възможността да се докажа чрез този филм. Надявам се да има повече такива хора в България, защото вярвам, че трябва да се дава възможност на младите да се развиват.

- Какво кино мечтаете да правите? По какви проекти си пожелавате да работите от тук нататък?

- Все още имам да трупам опит като режисьор, но се надявам всеки един от бъдещите ми проекти да има своята стойност. Още преди да замина за Англия, си бях обещала, че след обучението си ще се върна в България, за да подпомогна развитието на българското кино. Иска ми се българските филми да се прославят на световно ниво, така както е било през 70-те години.

- Съществуват ли според Вас универсални елементи, задължителни за всеки един филм, за да бъде той приет и успешен навсякъде по света? Имате ли наблюдение върху публиката в различните страни?

- Според мен в изкуството няма наръчник как да сътвориш световен феномен. Един артист твори ли с душа, със страст, с любов, с мъка дори, е способен да създаде нещо много по-велико от тези, които разполагат с бюджети за милиони, но не и с емоцията, която да ги подтикне да разкажат дадена история.

Изкуството винаги търси своята муза.

- В киноиндустрията има наистина големи имена – и у нас, и в Европа, и през океана. Кои са творците, които ви служат за пример, за опорна точка?

- Без дори да се замислям над този въпрос, мога да кажа, че безспорно Мартин Скорсезе е режисьорът, повлиял най-много на желанието ми за развитие. Неговата филмография е цял мастърклас, от който можеш да научиш страшно много за изкуството и за киното.

От българските режисьори бих казала, че Методи Андонов ми е повлиял най-много.  „Козият Рог“ е филмът, от който всъщност се вдъхнових да заснема първия си проект -„Поробени“.

 

автор: Марина Костова

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...