икономика 10 авг. 2016 2016-08-10 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Данъчни търсят родни звезди заради неплатени задължения

Данъчните се опитват да съберат неплатените задължения на редица родни звезди.

Сред длъжниците са певци, музиканти, актьори и други публични фигури. Те все още не са платили данъка върху доходите по данъчните си декларации, подадени до края на април.

„Сред 21 000 длъжници, които закъсняват с плащането, има популярни звезди от шоубизнеса, както и лекари и адвокати. Всички тези граждани в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП и срок за внасяне на парите от 2 седмици.”, уточняват от Националната агенция за приходите.

Ако след напомнянето не постъпи плащане, инспекторите на НАП ще пристъпят към запор на заплати или на имущество, за да се съберат задълженията по принудителен път. Общият размер на неплатения до момента данък върху доходите е в размер на 17 млн. лв. заедно с изтеклите лихви.

 „Принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Затова първото, което правим е да насърчим доброволно плащане чрез уведомителни мейли и обаждания на колцентъра и едва в краен случай да използваме принуда. Този подход е по-икономичен и ефективен.“, каза по повод на течащата кампания директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

От НАП отчитат промяна в поведението на лицата, като все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77,7 %, то към 30 юни 2015 г. този процент вече е 83 на сто.   

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...