Местни избори 2023 18 окт. 2023 2023-10-18 2023-10-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbldBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a765d18b2494daa5c0ba2e28fdf17e09d74640e8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20220921_173823.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Георгиев и вярата му в способностите на младите хора да преобразят Айтос

Георги Георгиев е част от листата на „Бъдеще за Родината“ с кандидати за общински съветници в Айтос.

До момента не е бил част от политиката, така че изборите на 29 октомври ще бъдат неговия „дебют“ в тази сфера.

С него разговоряме за идеите му, за които е готов да търси подкрепа в бъдещия общински съвет.

Преди всичко...защо избрахте да се включите в листата на „Бъдеще за Родината“?

Защото погледът на хората от тази листа е обърнат към бъдещето на Айтос. Защото в разговорите ни с хората една от задължителните теми, която обсъждаме са децата и младите хора от айтос. А и защото аз самият съм част от младите хора и живо се интересувам от това какво бъдеще ще имаме. Но не икам да го чакам пасивно, а да участвам в процесите, които създават това бъдеще.

Добре тогава. Нека и сега поговорим за младите хора в Айтос.

Горд съм да кажа, че познавам страхотни младежи от Айтос и от съставните селища в общината. Сред тях има много добри ученици, успешни спортисти, талантливи момичета и момчета, които се занимават с изкуство, впечатляващи студенти, които учат в реномирани университети в България и в цяла Европа и не отстъпват на никого.

Но бедата е, че тези млади хора излизат от Айтос и повечето не се връщат.

Градът ни е в дълг към тях. За да развиваме и задържаме тук тези младежи, градът и общината се нуждаят от политика с фокус върху младите.

Иначе бащите и майките, дядовците и бабите ще гледат деца и внуци само във видео разговори през различни приложения и ще общуват чрез социалните мрежи. Ще се виждат веднъж годишно на Нова година и толкова.

Щом посочвате проблема, ще посочите ли и решението му? И какво може изобщо да направи общината?

От общинската администрация и от общинския съвет зависи какви условия  за развиване на предприемачеството сред младите хора ще се създадат. Младите хора още от училище могат да бъдат стимулирани да участват в проекти по различни европейски програми. Общината може да е проактивна страна във въвличането на младежите в обучения, практически занимания, срещи с успели хора в различни сфери, които да споделят своите успехи.

Да не говорим, че от кмета, общината и общинския съвет зависи евентуално откриване на филиал на университет в Айтос. Защо да не е филиал на Тракийския университет, „аграрен“ факултет, например. Това ще е естествена и логична връзка с ...професионалната гимназия по селско стопанство.

Дотук споменавате само общината. А местният бизнес къде е?

Общоизвестен факт е, че за да просперира един град, то той трябва да има освен добре развита инфраструктура, също така и добре развита бизнес среда. Малкият бизнес е гръбнакът на всеки преуспяващ град и вярвам, че той трябва да е приоритет и на нашата община.

 

Може ли да посочите пресечни точки между бизнеса и общината, в резултат на които възникват общи инициативи в полза на младите хора от Айтос?

 Нека почнем от една стара идея на Георги Янев от предходния му мандат в общинския съвет. Идеята е свързана с това да се обособи общински отдел , който да съдейства на млади предприемачи и хора, желаещи да започнат собствен бизнес в Айтос. Ето тук е възможността на Общината да създаде фонд за стимулиране на онези предприемачи, които стартират малък бизнес в рамките на града.

Но за да се създаде прослойка от такива млади хора, които имат някакво бизнес мислене, в училищата с помощта на общината може да се провежда Startup уикенд, в който децата ще се учат на основи на предприемачество в кръжоци, които провокират точно този тип мислене. А най-добрите дори могат да получават някакви финансови стимули.

Изявените ученици и студенти от Айтос и населените места в общината могат да бъдат прибощавани към НПО-та, да участват активно в програмата за младежки обмен  „Еразъм“, за да пътуват и учат в Европа и да опознават свои връстници от ЕС.

Лично съм участвал в такива срещи и ви гарантирам, че те променят живота на участниците в тях. Опознаваш света, опознаваш и себе си.

Какво могат да правят в Айтос младите хора, които вие каните да се върнат от Европа?

Могат да се възползват от предимствата на Айтос. Например ние имаме един наистина уникален парк, който...

Извинявайте, но какво общо има паркът с привличането на младите хора. Те нали ще искат да работят някъде...Къде?

 Ето ви една възможност. Coworking space. Споделено пространство. Място, в което работят „фрийлансъри“ от IT сектора. Наричат ги още „дигитални номади“.

Според прогнозите след 20 години 50 % от населението ще работи онлайн, на компютър. А знаете ли че, разходките, карането на колело и бягането са сред топ 5 от активностите, които тези хора предпочитат, когато не работят. Айтос притежава един страхотен парк, който предлага всички необходими условия за практикуване на тези занимания. Съгласете се, че това е възможност, от която е време да се възползваме.

Какво още липсва на младите хора в Айтос?

Липсва им един страхотен тийн фестивал, подобен на този в Бургас. Можем да поканим за участие млади музикални изпълнители и инфлуенсъри в Айтос, а мястото на проявата естествено е парк „Славеева река“.

Ето виждате ли. Винаги стигаме да нашия прекрасен парк. От цяла България хората ще го харесат, само да им дадем повод да го посетят.

Какво е посланието ви към младите хора от Айтос?

Ние заедно можем да изградим Айтос на бъдещето. И да сме щастливи в него.

 

За Георги Георгиев можете да гласувате с номер 35 в бюлетината и с преференциален номер 106

Купуването и продаването на гласове е престъпение

Коментари

Местни избори 2023 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...


икономика ...