икономика 04 юли 2024 2024-07-04 2024-07-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1NDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d550e01d40d18511ee94a1d8b2f51ea1506f1a72/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/Burgas%203.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Самолетни полети между Бургас и Мадрид? Вече ги има

Лято 2023 и лято 2024 за първи път донесоха възможности, макар и ограничени, за самолетни полети между Бургас и Мадрид. През миналата година беше осъществен важен пробив и започнаха да се изпълняват чартърни полети. През тази година полетите продължават чрез самолети на авиокомпанията "Iberojet"

Един от най-ангажираните участници в изпълнението на тази инициатива е Валентин Атанасов, от Сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“.

Ето и неговият коментар за смисъла от въздушната връзка между Бургас и Мадрид.

Има ли новини, свързани с полетите между Бургас и Мадрид през лятото на 2024 година?

Благодарение на преставителя на испанския туроператор "Травел План" в България, Борис Момчилов, успяхме с негово съдействие да осигурим това, още от края на миналия месец българите да имат възможност да купуват свободните седалки в чартърните полети между Мадрид и Бургас. Не само българите в Испания, но и хората тук в България могат вече да купуват свободните билети за тези полети.

Тези свободни места в чартърите се обявяват, така ли?

Да, обявяват се.

А остават ли свободни места в чартърните полети между Мадрид и Бургас?

Има интерес. Още от миналата година. Но тогава не пускаха за продажба свободните седалки. Тази година обаче успяхме да убедим колегите, че към тези седалки ще има интерес.

Доказа ли се прогнозираният от вас интерес към тези свободни места за полет от Мадрид до Бургас?

Миналото лято, до средата на септември месец чартърната линия изпълняваше полети до Бургас. Стартира с около 60% заетост на самолетите, а през август достгина почти 100% заетост.

А този интерес не би ли трябвало да доведе до увеличаване на броя на чартърните полети?

Това преди всичко трябваше първо да доведе до засилена реклама на нашето Черноморие в Испания. Тъй като основно испанските туристи предпочитат Южното Черноорие. Те бяха разположени миналата година, а и сега, от Обзор, Слънчев бряг на юг. Дори миналото лято за пръв път имаше испански туристи в Приморско.

Голямата грешка, която допусна страната ни, беше това, че ресорното министерство и общините през януари месец на туристическата борса в Мадрид не рекламираха Южното Черноморие. Не заложиха на този факт, че имаше испански туристи вече у нас. Проспахме една вълна, която вместо да използваме, пропуснахме. Това лято интересът логично е по-нисък. Може би заради европейското първенство по футбол в Германия, заради олимпиадата в Париж...

Все още има надежда, че дори да няма ръст може да се доближат нивата от миналото лято на почиващите по нашите южни курорти испански туристи.

Явно има интерес изобщо към България, защото някъде видях информация, че от българската диаспора в Испания настояват за редовни полети до и от летище Пловдив..., например.

Разбира се, ние от три години коментираме възможността за редовни полети за редовни полети между Бургас и Валенсия, тъй като тази точка е близо до испанските курорти, а и освет това Валенсия е трансферно летище за цял свят.

Самите ние от нашата асоциация настояваме по време на форума за транспортна свързаност Бургас да се обособи като помощен дабъл хъб на летище Истанбул. Това ще промени всичко.

автор: Красимир Калудов

 

снимката е илюстративна

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...