икономика 06 авг. 2016 2016-08-06 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--10abb79edcc2efd1b318b4ca5ce31e2a6be3078c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_558.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Румен Витанов: В базата ни в Българово ще въведем италиански производствени стандарти и американска организация на работа

Румен Витанов е човекът, който създава и изпълнява проектите в България на италианската компания от обувната промишленост „Стратеджия”. Преди време стана ясно, че заедно с партньорите си г-н Витанов започва реализацията на изграждането на производствена база на фирмата в индустриалната зона в Българово. Потърсихме информация за това в каква фаза се намира проектът и колко работни места ще бъдат открити в новия завод.

На какъв е етап е проектът за изграждане на производствена база в индустриалната зона в Българово?

Последно подадох във ВиК преработения план, който да отговаря на всички мерки за противопожарна безопасност. Имаше изискване да доизградим  басейн с определена кубатура, по-точно резервоар, който да се използва в случай на пожар. Предвиденият по проект магистрален водопровод, който изгражда общината, е с достатъчен дебит, който да осигури необходимото количествопитейна вода. След като ВиК одобрят този проект, би трябвало да подпишем предварителен договор с тях. Тогава вече ще имам пълния пакет от  документи за входиране в районното кметство в „Славейков” за получаване за строително разрешително. Когато го получа, ще се свържем със строителния надзор и ще се започнат стройтелните действия....

Незапознатите с процедурните тайнства хора едва ли разбират къде сте точно, затова да ви попитам доближавате ли се до момента „първа копка”?

Надявам се до месец, а това е реална прогноза,  да направим първата копка. В момента разглеждаме оферти от различни строителни фирми, за да изберем кой да изгради фундаментите с вградената в тях ВиК структура, тръбите за полагане на електрическата мрежа и т.н

Преди време беше анонсирано, че новата ви производствена база ще е част от обувната промишленост или ако трябва да бъдем по-точни, разбра се, че планирате производството на детайли за работни обувки...Разкажете ни повече за тази инвестиция в индустриалната зона на Българово.

В индустриалната зона ще създадем високотехнологично производство. Това ще е производство на алуминиеви бомбета за обувки с много високо ниво на защита. Технологията е наша, разработена е в Италия, защитена е с няколко патента. Искаме тази технология да е тук, в България, в Българово, а не да отиде в Китай, защото...там ще я копират. Истината е, че в момента голяма част от италианските предриемачи, които са инвестирали в Китай, затварят своите предприятия и се насочват към България и Румъния, защото в Китай търпят загуби заради политиката на „копи пейст”, т.е влагат в една нова технология 100 000 евро или милиони евро и след няколко дни виждат как в отсрещния гараж започват да се бълват реплики. Да, китайците са гъвкави и интелигентни  и могат да „прилагат” технологиите.

Преместването на производства явно е стратегически ход, но защо стъпвате в България и защо в Българово?

Идваме в България, защото тук има 10% плосък данък,  а не 40% както в Италия или 17% както в Румъния. Все още се намират нормални работници, които са готови да се преквалифицират и подлежат на обучение. Достатъчно е да имат желание за това. А ние гарантираме добро заплащане, съобразено с нашите законови разпоредби. При нас всичко е прозрачно и чисто.

Къде  и как ще обучавате вашия бъдещ екип за това високотехнологично производство?

От Италия ще дойдат наши технолози, за да обучат персонала. Един любопитен факт...при нас в „Стратеджия” имаме българин, който от десет години живее в Италия. Вече втора година е при нас. Вече е стигнал като технолог много високо ниво, ако си представим скала от едно до десет, той е на осмо ниво. Той заедно с един италиански колега, ще пристигнат в Българово и ще обучават. Освен това изпратих друг служител, електронен инженер...защото  инструментите и техниката, които се използват в нашето производство, са уникални. Те не се произвеждат масово. От една преса са направени три и те са при нас. Създадени са по специална заявка. Купихме две преси, които са подобни на използваните до момента от нас. Обаче фирмата, която ги е произвела преди шест години, е приключила дейността си, затворена е. Заради една платка, която не можем да възстановим,  се наложи този млад колега да бъде изпратен в Италия, за да участва в подмяната на цялата управленска система на пресите...действаме радикално. Ще премахнем целия хардуер и задачата на младия колега е да се учи, защото когато дойдат машините в Българово, той ще отговаря за подръжката. Обезпечен е много добре дори за италианските условия, но са му делегирани и много големи отговорности.

Колко работни места планирате да откриете в първата фаза на проекта в Българово?

База
Вероятно ще има разширяване в следващ етап. Предвиждаме да изградим четири халета по 1000 кв м. В първите две ще е производството, третото е свободно,  в четвъртото са разположени офиси, но половината пространство  също е свободно. Това означава, че в някакъв следващ момент ще има разширение на производството, защото имаме много клиенти. За хубав продукт с високо  качество винаги има пазар. На 1000 бройки се тестват и подлагат на изпитание 100 бройки и се прилагат към партидата, която отива към производителя на обувки, за да види, че са направени проби. Гарантираме абсолютно качество. Всяка партида, която се зарежда в машината, минава през анализ на материала. Имаме много строг котрол на качеството. В началото ще имаме около 20 служители, надявам се да намерим хора от Българово или от Бургас. Ще има организиран транспорт за служителите.

Ще настоявате ли да се наложат италианските фирмени стандартни на „Стратеджия” в базата в Българово?

Работил съм с много чужденци. С американци съм работил много. В новото американско посолство в София цялата изработка и монтаж на дървените части беше под мое ръководство.  Имам идея да въведа успешен американски модел. Те казват „If you tired you are fired”, т.е ако си уморен, си уволнен. Ние няма да стигнем до този  100% КПД или до тяхната отдаденост, но бихме искали да амбицираме нашите служители в Българово да се учат и да се раздават на работа. Това може да стане първо със социалните придобивки, със стимулиране. Но ще бъдем безкомпромисни в изискванията си. Хората трябва да осъзнаят, че като работят при нас, работят за себе си и за семействата си. Ние сме честни с тях и искаме същото от тях.

Възможно ли е ваши партньори, които използват детайлите от вашето производство, да разкрият също свои бази в Българово? Така ще спестят транспортни разходи...най-малкото.

Срещнах се с едни производители на такъв тип обувки в Турция. Те веднага проявиха интерес. 

Е, няма да си преместят базата в Българово, но те са допълнителен пазар за нашата продукция. Веднага обаче ми казаха „Много бавно стават нещата в България,  а при нас в Турция, няма „яваш, яваш”, а само „давай, давай”.

Срещате ли разбиране и подкрепа от община Бургас. Един от приоритетите на кмета Димитър Николов и екипа му е привличането на инвеститори...как е с вас?

Чисто субективно...да. По всякакъв начин. Опитват се хората да помогат. Само че така са направени процедурите в различните структури, че са много бавни, тромави и ако нямаш една брънка, не можеш да минеш през целия синджир. Не може в една структура да подадеш документи и да  минеш и през други две паралелни структури. Трябва едното да се чака три месеца, после другото нови три месеца, след това 12 дни са обсъждане или обжалване. Технологията е създадена така ,че генерира заетост на чиновниците и се върви много бавно.

Това ли искате вие от администрацията в България? По-голяма ефективност и по-висока скорост на процедурите?

Да, това е. Изобщо не става въпрос конкретно за община Бургас. Процедурите в страната са така направени. Бюрокрацията е такава. Мислехме с моите партньори, че през месец март ще започнем производство. А вече изтече месец юли!!! Първа копка не сме направили.

За колко време след първа копка ще изградите базата и производствените ви линии ще са готови за работа?

Зависи. Ако за три месеца излезем за кота 0, зависи къде ще се направи конструкцията на халето. Дали ще е в Китай...защото моите партньори използват там най-големия завод в света за такива структури. Всичко е в цифров вид, компютрите изчисляват и създават и тук при нас в Българово може да пристигне едни огромен комплект, тип „Лего”. Обаче тук е големият риск. Ако има 3 мм разминаване между един отвор и един болт, аз нямам право да разширявам, защото се променят параметрите на якост. Нямам право нищо да променя. Ако изберем наши български производители, при проблем им се обаждам по телефона и те идват, преработват детайла, слагат го и продължаваме след ден или два. В Китай времето за корекция ще е много дълго. Аз искам тук да се прави всичко в България, но ще видим обаче какво ще ни дадат китайците като параметри, като цена.

През 2017 год. ще бъдете ли готови да се появите на пазара с продукция от производствените линии ви в Българово?

подготовка на терена на бъдещата строителната площадка
Да. Говорих с местни хора в Българово, които искат работа при нас. Казвам им каква е реалната ситуация. Те чакат, за тях това е сигурен хляб, но трябва да се отпуши тази бюрокрация.

Но италианският инвеститор е категоричен в намерението си да изгради базата в Българово, така ли е?

Абсолютно. На 100%. Няма отказване. Дори вкараме още едно производство в съседен град и съседна община. Там ще има още 15 работни места, може и да са 30.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...