икономика 26 ян. 2024 2024-01-26 2024-01-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTJBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5dd9cff9842e4e13c32723dc3cc07ac426861017/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240124_175627.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво поискаха жители на Бургас и съставните селища от бюджет 2024

Жители на Бургас и от съставните селища в общината поставиха редица въпроси по време на общественото обсъждане на Бюджет 2024. Основен акцент в него е "демографското развитие" на Бургас, т.е със силна насоченост към местната общност.

Пред присъстващите представители на общинската администрация и общинския съвет гражданите настояваха най-вече за инфраструктурни ремонти, т.е обновяване на улици, велоалеи, детски площадки, подблокови пространства.

Участник в обсъждането се оплака, че няма достъп до територията на производствените бази за сво ябизнес в квартал „акациите“.

От отговора на зам. кмета по строителството Чанка Коралска стана ясно, че предприемачът е закупил терени, до които няма достъп, защото съществуващите стари улици са частна собственост. От общинската администрация коментираха, че разплитането на случая зависи изцяло от решенията на съда.

По повод на настяването за по-бърз и удобен транспорт до и от к-с „Меден рудник“ от адинистрацията потвърдиха, че в процес на проектиране са две кръгови кръстовища в района на светофарите към „Капчето“ и на един от входовете на комплекса.

Същевременно са осигурени и средства /около 86 млн. лева/ за изграждане на обходен път през Кумлушка низина, който ще даде възможност за алтернативна пътна връзка за автомобилния трафик.

Гражданин се оплака, че при извършване на ремонт на публична инфраструктура средствата са били усвоени безконтролно и без санкция на етажната собственост на блока, в който живее. Той влезе в остър спор с общинска администрация относно това дали думите му съдържат истина или не. 

Жител на Бургас отправи призив да бъде осъвременен и увеличен книжния в библиотеките и читалищата. В отговор зам. кметът по култура Дияна Саватева коментира, че Бургаската библиотека има внушителен фонк, който се обновява и попълва, нещо повече библиотеката работи в момента до полунощ, а през лятото на 24 часов режим, за да е достъпна за всички желаещи книгомани.

Друг гражданин призова за увеличаване на обхвата на алеи за велосипеди.

Представител на жителите от квартал „Долно езерово“ разкритикува общинската администрация, че не изгражда ускорителна отсечка при изхода на квартала, че не ремонтира пътя между „Кроношпан“ и квартала, както и това, че позволява на тежки зърновози да рушат пътното платно и да паркират по него.

На тези критики от аминистрацията отговориха, че общината вече е предложила на държавата, която е собственик на въпросната пътна отсечка, готов проект не само за за ремонт на пътя, но и за изграждане на локално платно, което да обслужва намиращите се в района предприятия и представителства да компании. Що се отнася камионите зърновози, от администрацията посочиха ДАИ като орган, който контролира движението им.

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...