икономика 10 май 2023 2023-05-10 2023-05-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1ovIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c5f428121df228178a771b647fd11d9df7cfa1a8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180722_090300.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Дедоларизацията" - реалност или мокър сън на политици по света и у нас

Дали доларът наистина губи позициите си на световна валута? Ще успеят ли страните от БРИКС да променят световния икономически ред, както прогнозират някои български анализтори. По тези, пък и по други въпроси, потърсихме отговори от Тодор Георгиев, наш редовен гид в света на икономиката и финансите.

Банковата система в САЩ в добра кондиция ли е или напротив...след фалита на трета поред банка нещата отиват към криза в сектора?

В САЩ има около 1900 банки. Повечето от тях щатски, локални. Имаш в щата Омаха банка, тя има клонове в два съседни щата и това е. Но нека се знае, че една малка щатска банка управлява пари, колкото една голяма банка в Европа. И да кажем колкото цялата българска банкова система, но умножено по три. Това е една малка банка в Америка.

Но ако фалират три банки, това какъв сигнал е?

По-скоро смениха собствеността си, да кажем. Купиха ги.

Наскоро се запознах с някакъв мрачен анализ, който посочваше, че наличността в банковите трезори в САЩ била много по-малка от тази, която е по документи. Иначе казано, ако вложителите тръгнели да си теглят парите, парите не бил в наличност...Но това не е ли всъщност нормално положение?

Искам да ми посочат тези анализатори поне една банка по света, която държи в наличност 100% от парите. „Креди Сюис“ беше „убита“ по онзи стар класически метод, според който „муха“, политик“ и банка се убиват с вестник. Тя имаше великолепна ликвидност и беше шестата банка в света. Пуснаха слухове за нея, десет от най-големите компании решиха да си изтеглят за всеки случаи оборотите и останалите сто по-малки компании също ги последваха. Банката тогава загуби ликвидност.

Нека го обясня така. Ако банката има 100 млрд. долара в активи, те са инвестирани в предприятия, в ценнни книжа, в акции, вложени са в недвижима собственост. Не държат парите в сейфа. Това обаче не са бързоликвидни активи. Ако една банка тръгне да продава акции на някоя фирма, за да си осигури „кеш“ за разплащане с вложители, тогава най-малкото ще бъде срутена фирмата, чиито акции се разпродават масирано.

Значи парите не са се изпарили?

Не, парите не са били изпарени.

Американските банкери за разлика от българските банкери не изнасят пари в чували за Сърбия или за Дубай, например. Това е невъзможно. Теглене в „кеш“ на такива огромни суми в САЩ води до това, че на вратата на банката цъфва полицията и ти затварят банката. Това вече важи и в Китай, където взеха мерки срещу „кеш“ търговията. Единствените „оазиси“ на парите в брой останаха Русия и ...България.

Ако приемем, че според вас американската банкова система си е в нормално състояние...

...не, не е само според мен, а и според всички финансови анализатори...

А тогава защо доскоро американските банки бяха свръхлиберални в отпускането на кредити, а сега лихвите бяха повишени и кредитирането се затяга?

Това е цикличност. Банките са търговски предприятия. В България банките са собственост на определени хора, дори ги знаем поименнно. В САЩ, в Европа също...собственик на банката е онзи, който има 15% от нея. Той притежава най-големия дял акции. Може да е сам, с жена си и децата си, но не може един човек да държи 15%, жена му още 15% и децата му други 15%. Не става така.

Извън притежанието на тези 15% от акциите, останалите са притежание на дребни акционери, които са гръбнакът на банката. Законът защитава дребните акционери. А акционерите искат в края на годината дивиденти, защото са си внесли парите в тази банка и очакват тя да им донесе печалба. Внесли са 1000 долара и искат 100 долара в края на годината. Затова банките правят какви ли не еквилибристики, за да донесат пари на своите вложители акционери. Когато се засили много потреблението, инфлацията тръгва нагоре и тогава Централната банка повишава лихвите, за да се свие потреблението. Но трябва да се дозира и да се улучи точния момент, защото ако потреблението падне много, тогава от инфлация може да се стигне до дефлация, което е също лошо състояние.

В икономиката винаги има „надзорник“, който раздава „шамари.

Така че рухването на две, три или десет банки от 1900 банки не е проблем. Спомнете си, че през 2008 год. рухнаха 1100 банки в САЩ, но САЩ оцеляха, нали.

Но тогава това беше резултат от законова промяна едва ли не в последния ден от мандата на президента Клинтън. Законовата промяна позволи на търговските банки да инвестират парите на вложителите си в хедж фондове, в рискове фондове...винаги алчността е била основен мотив.

След 2008 год. вече отмениха тази възможност и днес търгуват с всевъзможни банкови продукти.

Задавам ви всички тези въпроси, защото приятелите на БРИКС в България вече са многобройни и те с вяря, надежда и любов очакват световната „дедоларизация“ като част от нов световен ред. Ставаме ли свидетели на рухването на долара като световна валута или сме в ситуацията на онзи човек, който вървял зад коча, за да види дали ще му паднат...клатещите се...?

Да, баба ми говореше същото, че на коча му се клатят, но не падат.

Доларът няма да загуби статута си на световна валута. Не може да настъпи такъв хаос по една единствена причина. Доларът е силно ликвиден. Където и да отидеш по света, доларът може да бъде обменен. Имаме световна валута, имаме и „цветни“ валути...евро, британски паунд и японска йена. Повечето банкови системи ги приемат.

А китайският юан е вързан с долара. Варира в някакви граници или е 8 юана за долар или е 7.4 юана за долар. Освен това ако се разплащате с национални валути, коя страна ще пострада най-много? Китай. Защото Китай има огромни валутни резерви в долари. Затова е заинтересован да крепи стабилността на долара.

Значи това са по-скоро „мокри сънища“ на приятелите на БРИКС в България, така излиза май?

Като моя мокър сън с Памела Андерсън преди години. Беше хубав, но не се сбъдна. Същото е. Пък и тя дори остаря вече.

БРИКС е повече пожелателен съюз, отколкото някакъв реален. Ако беше реален, щяха да имат митнически съюз в рамките на БРИКС. Както е в ЕС.

В БРИКС говорят политически. Някога ще направим нещо.

Индия и Русия си търгуват. Индия получава купища рубли. Къде може да си купи нещо срещу тези рубли? Само в Русия. Обратното. Русия къде може да си купи нещо с рупии? Само в Индия. Но за някакви важни технологии или продукти от Германия, Южна Корея или САЩ им трябват долари. Това е смисълът на световната валута.

Нека отново ви дам пример.

Бразилия изнася основно за САЩ, за Латинска Америка и там сделките са в долари. Бразилия изнася зърно за Венецуела и разплащанията са отново в долари. Да, може да са суапови сделки, зърно срещу петрол, но се изчислява в долари. Разчетите са в долари.

Но г-н Путин вече на няколко пъти прогнозира „дедоларизация“, а той не е случаен човек.

Путин е от КГБ, а там ги учат как да бият хората , а не как да управляват икономика или финанси. Нека първо инвестира малко пари в руската икономика, защото тя след около 12-15 години ще достигне нивата на минимална работна заплата на държавата Габон.

Русия ще настигне Габон?

Да, след преизчисления на валутите минималната работна заплата в Габон в момента е 20 000 рубли, а в Русия е 16 000 рубли.

А къде сме ние? Г-н Борисов обяви, че през последните две години всичко е било провал и катастрофа...Дори заговори за 12 млрд лева дефицит..., който се задава пред държавата.

Дефицитът започна при Борисов. В последния му мандат теглиха 16 млрд външен заем.

А дефицитът е заложен в бъдещия бюджет. Да, изчисляват го на 12 млрд. лева. Но точно там е грешката и грешката е вярна. Вижда се с просто око.

Всички правителства залагат безумна каиталова програма, която не може да бъде изпълнена. Пет тунела, две магистрали, три пристанища и прочие..., но не могат посмъртно да ги изпълнят. И накрая на годината парите остават и се разпределят безотчетно от Министерски съвет с постановления. Това е цялата схема. Това е източникът на дефицита. И Асен Василев беше прав, когато каза, че ако намалим кражбите, ще изчезне дефицитът.

Той предложи и 2 млрд. лева за общините да се разпределят от Парламента, а не от Министерски съвет чрез постановления.

Това е правилното. Парламентът по закон делегира права на правителството, но управляващите са подменили нещата.

Затова ние както винаги сме извън времето и пространството.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...