икономика 11 апр. 2023 2023-04-11 2023-04-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazkvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b3132723a7787c3ee1830a2708f2e61d002d6518/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/3%20(2).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски и Община Бургас в нов сблъсък за летище Равнец

„Община Бургас за трети път се опитва по абсолютно недалновиден начин веднъж завинаги да сложи край на проекта да бъде създадена индустриална зона със статут на свободна безмитна зона и собствено карго летище на мястото на бившата авиобаза Равнец“ – коментира Константин Бачийски, народен представител от „Продължаваме Промяната“.

Реакцията му е породена от намерението на общинската администрация да предложи на гласуване в Общинския съвет промяна на подробен устройствен план на базата на инвестиционно намерение за изграждане на комплекс за производство на зелен водород и фотоволтаичен парк върху терени от старото военно летище.

Константин Бачийски е автор на концепцията за трансформацията на бившата военна авиобаза в съвременна икономическа зона с различни производствени, логистични центрове и терминали за карго товари с потенциал за 8000 работни места.

Депутатът е на мнение, че обвързването на инвестицията с производството на зелен водород, всъщност прикрива опит да се блокира идеята за създаване на Свободна икономическа зона в Равнец със съпътстващи производства.

Бачийски се аргументира с това, че самият инвеститор е записал в инвестиционното си намерение освен да изгради съоръжения за производството на водород и да разположи соларен парк върху терена.

„Отново припомням на общинската администрация, че соларни паркове могат да бъдат разположени на най-различни места в общината или в Бургаска област, включително и върху земеделска земя над 7-ма категория, но уникална за района индустриална зона със собствено летище с две писти може да има само на едно място и това е в Равнец“ – заяви Константин Бачийски.

Първият сблъсък между него и общинската адимнистрация по казуса с военното летище беще през 2019 год. Тогава общината предложи пистите намиращи се на 20км от Бургас да бъдат заменени с озеленяване и зони за спорт. За два дни над три хиляди души се подписаха в подписка с настояване летището да бъде съхранено.

През 2022 год. се появи „датски“ инвеститор с желание да обособи соларен парк и инсталации за водород с общо 40 работни места. По-късно се оказа, че зад инвеститора стои голяма българска икономическа група.  

Дни по-късно тогавашото правителство поиска държавата да си върне  собствеността върху летището в Равнец.

Новият проект, зад който стои гръцки инвеститори,  залага също на изграждане на инсталации за производство на водород и първоначално предвижда разкриването на 200 работни места. Оказва се, че в този случай отново изплува друга българска икономическа група.

Ако терените в близост до самолетните писти бъдат покрити със соларни панели, то тогава пистите губят своето значение, защото няма да има място за построяване на фабрики и логистични съоръжения. А може би от самото начало това е била основната идея на общинската администрация. Да унищожи този уникален проект, да раздели на две терена и поради липса на визия и далновидност да изтъргува на бързо и на дребно проекта за соларен парк - анализира Бачийски.

Според него добавената стойност от проекта включващ соларен парк ще е в полза на един инвеститор вместо да се създадат условия за откриване на 8000 нови работни места,  които да донесат дългосрочни ползи за града и региона.

 

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...