икономика 23 март 2023 2023-03-23 2023-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDkvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cf032b5c340a9dddb0b8c8d6347fee3d2cc614dc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20230323_113352.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Шансът, който донесе българо-турският икономически форум в Бургас

България и Турция отново потвърдиха силното си желание да улеснят максимално връзките между бизнеса от двете страни на границата.

Добрите думи, които българи и турци си отправиха взаимно по време на българо-турският икономически форум в Бургас, показаха това.

„България и Турция трябва да останат приятели. Който е срещу България, той е срещу Турция“

Тези думи на Кемал Ататюрк бяха цитирани пред участниците във форума от посланика на югоизточната ни съседка Н. Пр. г-жа Айлин Секизкьок.

Тя разказа, че буквално някоко часа след опустошителното земетресение, което връхлетя Турция, рано сутринта държавният глава Румен Радев и е позвънил с думите „Самолетите са готови и изпращаме наши спасителни отряди“

„ И помощта от България към Турция потече като река“ – сподели г-жа Айлин Секизкьок и призна, че за тридесет години от кариерата си на дипломат не е виждала подобна реакция, солидарност, силно съседство, обич, каквито България е демонстрирала в този момент.

Взаимното уважение и добросъседството явно са фундамент на добрите икономически връзки.

Оказва се, че вносът от Турция има ръст от 50% , а износът от България към Турция е 30% повече за 2022 год.

Преките инестиции на турския бизнес у нас надхвърлят 1 млрд. евро, а това се е случило заради над 2200 турски компании, които са инвестирали в България, за да осигурят хиляди работни места.

Същевременно 650 български фирми развиват дейност в Турция.

Стокооборотът между двете стани е достигнал до 7. 3 млрд евро.

От Турция към България движението на стоки и инвестиции е достигнало 4.7 млрд евро, а в обратната посока 2.6 млрд. евро.

Целта, която си постаят двете страни е той да надхвърли 10 млрд евро в следващите три години.

По време на форума стана ясно, че България прави всичко според възможностите на европейското законодателство, за да улесни комшиите и те да могат да инвестират и работят в страната ни.

Ще продължи и работата по максимално облекчаване при издаване на „синя карта“, която да позволява работа до пет години и startup визи за турските предприемачи.

Турските гости отново потърсиха съдействие за по-голяма бързина при обработването на товари през граничните пунктове при „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Турският бизнес показа, че е силно заинтересован за ускоряване на свързаността чрез морски, въздушен, сухопътен и железопътен транспорт в България.

По време на форума многократно беше подчертано, че за Турция България е вратата към Запада, а Турция е вратата към Изтока.

Затова българи и турци за пореден път взаимно се увериха, че „чукат на отворена врата“ и са винаги добре дошли един при друг.

Както каза един от турските гости „Тази сутрин тръгнахме от Истанбул и пристигнахме в Бургас за 3 часа и половина“

Близостта между Бургас и турския мегаполис най-после започва да се разглежда като предимство, което трябва да бъде използвано.

А това дава надежди за бъдещето.

Най-ценно за бизнеса от двете страни на границата остана възможността всеки предприемач да установи контакт с някой свой бъдещ партньор по време на форума.

Предстои събитието да бъде повторено през лятото в Банско.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...