икономика 07 апр. 2022 2022-04-07 2022-04-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBclI3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--632234e81c01c7df59ac376b9894b481584a6e6d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_0379.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Министерството на отбраната не е съгласно в летище Равнец да има соларен парк

Часове след като Министерството на транспорта и съобщенията поиска официално от Община Бургас да получи собствеността върху летище Равнец, на свой ред Министерството на отбраната предупреди, че летателните способности на съоръжението трябва да бъдат запазени.

Почти едновременната активност на двете институции идва в отговор на предложението на кмета Димитър Николов към Общински съвет Бургас да обсъди и гласува възможността за изграждане на фотоволтаичен парк и на инсталация за производство на водород върху терен от 2000 дка върху бившата военна авиобаза в Равнец.

В писмо до община Бургас и до председателя на Общинския съвет министърът на отбраната Драгомир Заков изразява своето „принципно несъгласие с инвестиционната инициатива и с предложения начин за реализирането и“.

От Министерството на отбраната посочват, като изключително важно обстоятелство това, че пистите следва да могат да бъдат ползвани по предназначение за военната или за гражданската авиация в случай на необходимост (напр. извънредно положение или военно положение).

Допълнителен аргумент за несъгласието на министър Заков със сделката за фотоволтаичния парк е и това, че „при ползването на пистите по предназначение се включва не само ползването на самата писта, но и ползването на пероните, пътеките за рулиране и чувствителните зони на навигационните средства, разположени в границите на летищната територия“.

В писмото още се посочва, че създаването в сервитутните зони на пистите на урегулирани поземлени имоти за построяване на нови сгради или за монтиране на съоръжения за производство на електроенергия, противоречи на условията, посочени в т. 4 от Решение на Министерския съвет на Република България № 94 от 26.01.2017 г. , с което летището е предоставено безвъзмездно на общината.

В договора за безвъзмездното прехвърляне на собствеността върху летището са поставени определени условия, основното от които е запазване на функционалното предназначение на съществуващите летателни полета.

Ако тази сделка се случи, летателните способности на летището в Равнец ще бъдат унищожени и така ще бъде сложен край и на перспективата за създаване на индустриална зона, на свободна безмитна зона и на терминал за обслужване на „карго“ товари – коментира народният представител Константин Бачийски.

Според бургаския депутат в духа на случващото се в международно отношение съоръжението в Равнец придобива изключително важно значение за националната сигурност на страната и трябва не само да бъде запазено, но и развито като летище.

„Реално нито една инвестиция не може да е с по-висок приоритет пред националната ни сигурност – заяви Бачийски.

Той е авторът на плана за възраждане на бившата военна авиобаза и превръщането и в модерно летище, а концепцията му за развитие на съоръжението беше възприета като модел за следване в икономическата програма на правителството.

Както вече стана ясно, Министерството на транспорта също официално поиска да получи собствеността върху бившата военна авиобаза, като част от политиката за възстановяване на дейността на бившите летища.

Министър Събев предлага летище Равнец да стане отново държавна собственост. Според експертите в транспортното министерство летище Равнец ще може да се превърне в карго терминал, който да обслужва логистичните центрове и товарния транспорт в Бургас.

Така с малка разлика от време две министерства практически се обявиха за запазване на старото военно летище, като съоръжение за обслужване на самолетни полети, вместо в превръщането му в соларен парк.

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...