икономика 31 юли 2021 2021-07-31 2021-07-31 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdE4zIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--895c8224952993f3e7d9811d62fc1575d14705af/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/hydrogen-train-technology.png

Burgas Reporter Ltd.

Жп линия от центъра до летище „Бургас“??? Възможно ли е?

Днес заедно с вас ще поразсъждаваме върху наскоро тиражираната информация за близкия възможен старт на изграждането на жп линия между централната жп гара и летището в Бургас. За да получим  някакви отправни точки и насоки, ще потърсим мнението на специалисти. Този път ще дадем думата на главния архитект на Община Бургас арх. Емил Бурулянов.

Дали става въпрос за еретична мисъл или е съвсем реална възможност да бъде създадена железопътна връзка между централната жп гара и летище „Бургас“?

Това е съвсем реално. Подготвя се апликационна форма и в момента тече проектиране на тази жп връзка. Тук не става въпрос за „леко“ метро като във Варна, а линия от тип „Шатъл“, която да стига от жп гарата до летището.

Планът е малко по-мащабен и в следващ етап линията би могла да достига до курортите, първо до Поморие, после до Слънчев бряг, като Свети Влас едва ли, защото там теренът е по-особен и с голяма денивелация.

Представете си как за десетина-петнадесет минути „шатълът“ може да ви закара от центъра на Бургас до един от най-големите курорти по Черноморието  без никакъв трафик, в климатизирана обстановка, с място за вашия багаж или колело.

Значи този проект не е на ниво фантазия или обикновен фойереверк?

Не бих казал, дори напротив. „Железопътна инфраструктура“ проектират и извършват проучвания по отношение на самите трасета. Тези проучвания съвсем наскоро ще бъдат готови като проектен път, за да може да има индикативна стойност, по която да се кандидатства за финансиране на тази връзка, като разбира се е добре да се има предвид, че това не са евтини проекти, но имат изключително голяма добавена стойност.

Надигна се ропот срещу обявената приблизителна сума, която евентуално ще е нужна за финансиране. Спомена се сумата от 100 млн. лв и хората настръхнаха…оправдано ли е?

Аз също чух подобни суми, но как са изчислени без да има изготвен докрай проект, без да има стойностна сметка към него, без да е ясно каква дължина ще е трасето…а и става въпрос за цялото трасе около 30-40 км, което в цялостния си обем според мен не е толкова голямо перо.

Но каква е икономическата обосновка, ако трасето е от една еднопосочна линия. Как ще се движи този шатъл от Бургас, дори да е до Слънчев бряг…?

Знаете ли, едно от най-големите ни предимства в Бургас за разлика от другите подобни проекти е това ,че можем да се вместим в габаритите на съществуващо трасе в рамките на града до Сарафово, тоест за една част от проектната линия има инфраструктура, което ще се модернизира, а няма да се изгражда от нулата. В други градове тепърва трябва да изработват парцеларни планове и ще се отчуждава. А как ще преформатираме това трасе, това е въпрос на проектиране. Дали по трасето ще им една линия или две линии, това ще го решат от „Железопътна инфраструктура“, като лично аз смятам, че няма нужда от двулентово трасе. Пътят е достатъчно къс за отсечката, за която ще се прави. Ако се говори за връзка от центъра на Бургас до летището, няма никакъв смисъл от уголемяване на габарита. Би трябвало да е „шатъл“. Десет минути в едната посока и десет минути обратно. Това е напълно достатъчно.

В следващ момент нищо не пречи, ако се търси връзка със Слънчев бряг или включване в друга жп мрежа, там да се изградят две линии.

Отново се връщам на нашето предимство. Ние в Бургас имаме съществуваща линия, която преминава покрай „Атанасовска коса“. Тя може да служи съвсем нормално за това по нея да бъдат изградени две или три спирки, а линията да стига до летището като първи етап на този мащабен проект.

Може ли да е връзка и с новата градска зона „Кьошето“?

Да, ще има предвидени три или четири спирки по цялото трасе, като едната, от които е точно преди „Кьошето“, а  другата е на самото летище. Всички квартали по пътя ще бъдат обхванати и обслужени. Може да се ползва за транспорт от туристите, но ако се развие достатъчно добре, нищо не пречи от Сарафово да пътуват хората на работа до центъра на Бургас. Въпросът е да се види какво е самото финансиране и какъв тип влакове и мотриси ще се търсят.

Преди няколко месеца бях участник в конференция в София по въпросите на инфраструктурата, като представителите на една световна компания заявиха много голямо желание да пристигнат в Бургас и да представят свой модел мотриса. С възможност за автономно и хибридно задвижване. Това е „водороден“ влак и такива превозни средства са рядкост в Европа. В момента, в който той излезе от електрическата мрежа по трасето и няма как да бъде захранен, тогава може да ползва водородния си двигател. Направи ми впечатление това, че представителите на тази компания бяха запознати с проекта за жп връзка в Бургас. Надявам се, че ще ни гостуват и ще покажат какво точно предлагат. А самият влак освен своите безспорни транспортни качества се отличава и с много изящен дизайн.

Значи вие разглеждате една такава жп връзка не като трасе с тримесечен период на експлоатация, а целогодишна заетост вътре в Бургас?

Да, това е идеята. В момента капацитетът на нашето летище, искаме или не, е предимно сезонен. В края на октомври месец с фонда за стимулиране на полетите, който основно община Бургас поддържа,  все още не се осигуряват достатъчно количество целогодишни полети. В някакъв момент, ако авиокомпаниите осигурят полети през всички сезони, тогава ще има по-голям пътникопоток и жп линията ще се използва повече. Надяваме се търсенето да се увеличи и туристическия пазар да се стабилизира след кризата на пандемията и да го позволява цялостната обстановка на континента и в света. През останалото време извън активния туристически сезон, т.е от първи октомври до края на април тази линия трябва да я ползваме и като вътрешно градски транспорт, за да имаме полза от нея, което ми се струва ще е както удобно за гражданите на града, така и разтоварващо за трафика и съответно по-екосъобразно.

Какъв ефект би имала тази жп линия върху Бургас?

Бърз и чист транспорт, донякъде решаване на проблема с липсата на места за паркиране особено в централна градска част и институциите, паралелно с това и развитие на велотранспорта, като линията може да се ползва донякъде, а след това да се продължи с велосипед. Ако искаме да сме модерен, чист и напредничав европейски град, трябва да мислим различно, смело и да приемаме предизвикателствата. Трябва да се възползваме максимално от алтернативните методи на придвижване, които пък от своя страна да бъдат удобни, финансово изгодни и бързи, за да ги припознаем като естествения избор.

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...