икономика 22 юли 2021 2021-07-22 2021-07-22 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzkzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b0b0ec3728ec612f1dcd3b18e377e9fc9f23e4aa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/plaj5.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туристическият бранш: Сезон 2021 г. е по-добър от миналогодишния

Туристическият бранш по Южното Черноморие е доволен от летния сезон тази година, но изпитват трудности по отношение на резервациите, направени в последния момент.

„Късните резервации ни създават проблем с планирането на работни графици и организиране на работния процес. Към днешна дата ние сме минали 2019 година по процент заетост. Плажът, както и миналата година, е пълен на цени от 5 лв. шезлонг/чадър, за разлика от предни години, когато бяха по 8 лв. Около 70% при нас са стари гости, както и нови-миналогодишни”, коментира Деляна Цонева от АХ „Пенелопа палас“ – Поморие.

На подобно мнение е и Евелина Пулева от АХ „Иглика“ – Поморие. По думите ѝ плажът в Поморие е пълен не само в почивните дни, но и през цялата седмица.

„Българският и румънският пазар вървят много добре, поляци също има. Туроператорите не са много добре представени. Жалко, че спря английският пазар, но на фона на високата заболеваемост няма  как да очакваме друго. При нас германските туристи следят дали останалите слагат маски и ръкавици на бюфета и по този начин препоръките се спазват, макар и някои българи да протестират”, коментира Деница Колева от комплекс „Слънчев ден“

Доволни са от сезона и в Созопол и Приморско.

„В Приморско са пълни частните квартири и малките семейни хотели. Основно туристите са българи, чужденците са много малко. За съжаление туроператоритенямат много работа за допълнителни мероприятия поради слабия чуждестранен туристопоток”, казва Тонка Вълчева от туристическата агенция „Приморско тур“.

От друга страна много бургазлии използват услугите на туроператорите, за да пътува активно из страната, като предпочитат екопътеки и чистия планински въздух.

„Миналата година по-голяма част от хотелиерите в Слънчев бряг оставиха затворени своите обекти поради липсата на чуждестранни туристи. Тази година голяма част от хотелиерите предпочетоха да отворят врати, за което надежда им дадоха и мерките, които предприе служебния министър на туризма Стела Балтова и нейният екип”, коментират от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК).

От там коментират още, че съвместната програма „Отново заедно“ на Министерство на образованието и Министерство на туризма е успяла да постави началото на един позабравен ученически туризъм – екскурзионните летувания на море и планина.

„Реципрочната политика за отваряне на границите с Румъния и Чехия също съживиха туристопотока от чужбина. Влизането в „зелената зона” на страната изигра роля за утвърждаване на интереса към България”, посочват още от БРТК.

От там допълват, че въпреки кризата с кадрите, по-голямата част от бранша успява да покаже високо качество на обслужване.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...