икономика 03 юни 2021 2021-06-03 2021-06-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVoxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7803edc513c49bf90190a36d08de0c38666ee8ea/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180301_121633.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кои са стряскащите послания за България от санкциите по закона "Магнитски"

Тодор Георгиев е международен търговски и финансов консултант. Често се допитваме до него за различни икономически тенденции и процеси. Този път го потърсихме за коментар около евентуалните последици за българската икономика от обявяването на санкционния списък с български фирми и предприемачи по закона "Магнитски"

Когато бизнесмени и техни компании попаднат под ударите на американския закон „Магнитски“, какъв сигнал е това за техните бизнес партньори и за банките? Превръщат ли се в токсичен актив?

За банките, за американските банки за токсичен актив, така е. За партньорите им също. Никой не иска да си има работа с тях, защото също може да попадне под ударите.

Значи това не е символично, а има последствия?

Да, води до много големи последствия. Обаче не и у нас. В България бизнесът е локален или измамнически. Така е. Какво са направили двамата бизнесмени? С хазарт? С покупко-продажба на държавни предприятия? Какъв е този бизнес? Купува евтино, продава скъпо.

Но в света на бизнеса спекулативните сделки са нещо нормално и приемливо. И са нещо обичайно и има много такива примери. Защо в българския случай го посочвате като негатив?

Защото когато купуваш държавни активи, става миризливо.

Ще има ли последици за България обявяването на родни предприемачи и фирмите им в санкционния списък по закона „Магнитски“?

Дори някой да се е замислил да инвестира в България, скоро няма да инвестира. Това е сигналът.

Как ви звучат думите на американския посланик Херо Мустафа, от които става ясно, че нивата на корупция у нас са ендемични?

Като диагноза ми звучи. Както и да го погледнеш, това звучи така.

Излиза така, че случващото се с тези санкции по закона „Магнитски“ не е особено добра новина за страната ни?

Всичко това, което официално е обяснено…е, че не можеш да правиш бизнес в България, без да подкупиш някой. Аз мисля, че съвсем съзнателно поднасят новината по този начин. Те не казва кои са корумпирани. Става ясно, че могат да се корумпират висши държавни чиновници, много висши. А не на ниво областни управи и кметство.

Двамата бизнесмени са популярни, познати са на специализирани издания, знае се за близостта им до правителствата, но този път всичко беше обявено официално.

Доколко сериозен е намекът за промяна, който ни отправят американските съюзници?

Неизбежна е промяната. Крайно време е всички дъртаци да се изметат от властта и да дойде да управлява „Поколението Z“. Така е. Тези, които не реват за СССР, не реват колко хубаво е било, как като малки са играли по улиците и са закусвали с филии с мас. Говорим за хора, които са учили и завършили в престижни университети. Които знаят и могат. Които са до 45 години. Такива, каквито имат друг стил на говорене, на мислене, познават потенциалните контрагенти по света и си разбират от занаята. Но доколкото познавам мисленето на нашата политическа класа, няма да се случи.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...