икономика 03 фев. 2021 2021-02-03 2021-02-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTl3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2f97aadedcf6e16fb68f002b8cb5c5c07c7434d0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/avtogara.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туристическият бранш иска възобновяване на автобусните екскурзии в страната

Превозвачи и туроператори предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат разрешени, при предварително определени правила за пътуване.

Национално сдружение случаен превоз и Бургаската регионална туристическа камара са изпратили писмо до няколко министерства, в което се поставят няколко конкретни въпроса. Запитването е изпратено до Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

От бранша настояват за отговор на въпроса дали чартърите, организирани от туроператори, посредством сключването на договор за организирано пътуване, в което са включени транспорт и хотелско настаняване, са разрешени или са забранени.

Повод за тяхната реакция е реализираните оферти за екскурзии до Занзибар и „двусмислените отговори на министрите, че пътуванията са разрешени за индивидуални туристи”.

„По този начин индивидуалните пътувания до Занзибар се превърнаха в масови организирани пътувания до острова, рекламирани по всички медии и социални мрежи. Според дефиницията „чартърният полет” е директен полет, който се осъществява до атрактивни дестинации, до които няма целогодишно директни полети. Всички седалки в самолета са предварително заплатени от туроператор или корпоративен клиент, който наема самолета от дадена авиокомпания. Следователно ако бъде осигурено хотелско настаняване в комбинация с чартъра, пътуването (според Закона за туризма) се превръща в организирано пътуване”, уточняват от БРТК и НСНП.

В писмото се поставя и още един въпрос – Еднодневните екскурзии в страната, които според Закона за туризма не са организирани мероприятия, забранени ли са или разрешени?

„Неясният от години статут на еднодневните пътувания отново постави в неравностойно положение туроператорите, като във социалните мрежи се появиха фотографии за организирани походи в планините от различни нетуристически организации.”, недоволстват от бранша.

Представители на БРТК и НССП отбелязват, че според допълнителните разпоредби на Закона за туризма „туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи период, по кратък от 24 часа“ не са организирани пътувания и така погледнато за тях ограниченията не важат. Факт е обаче, че днодневните пътувания се организират.

Туроператорите и туристическите автобусни превозвачи се обръщат към трите министерства с искане за конкретно разяснение на поставените въпроси.

Според БРТК и НССП е крайно наложително автобусните екскурзии да бъдат разрешени от началото на месец март, при разписани правила, като се аргументират с факта, че 10-часов полет в затворено помещение (самолет) не може да се сравнява с далеч по-кратко пътуване с автобус в страната.

Двете организации отбелязват, чепри определени ясни правила за пътуване организираните автобусни екскурзии в страната не само ще подпомогнат сектора, но и „ще допринесат за подобряване на здравословното и психическо състояние на населението”.

„Дори и на слаби обороти секторът ще заработи в симбиоза – туроператори, хотелиери и транспортни фирми – и ще донесе добавена стойност в и без това тежката ситуация в страната.”, коментират от бранша.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...