икономика 20 ян. 2021 2021-01-20 2021-01-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWh3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3ccafd19bafaebd806f3a91aa025094fc9fe4a82/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/pefticheva-tabakov%20(38).jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Нека отворят ресторантите във всички места със зимен туризъм

Да бъдат отворени ресторантите не само в основните зимни курорти, а във всички населени места в страната, където се предлагат възможности за зимен туризъм. Това би било сериозна подкрепа за бранша според Живко Табаков, председател на постоянната комисия по туризъм в Община Бургас

В края на миналата година той и негови колеги от ресторантьорския бранш от Бургаски регион изпратиха до правителството седем искания.

Какво се случи с тези искания?

Повечето бяха изпълнени, но от нашите искания не са се съобразили още с това за покриването на фиксираните разходи на ресторантите. Идеята беше правителството да покрие за периода на „затварянето“ на заведенията тези ежемесечни дължими суми като договори за наем, договори за комунални услуги, за охрана, интернет и т.н

Правителството прие обаче да се възстанови 20% от оборота за същия период от миналата година.Притесненията на хората от бранша бяха свързани с това, че тези 20% компенсация не биха могли да покрият фиксираните им месечни разходи.

Тогава това работеща мярка ли е?

Тази мярка работи, но не предпазва бранша от кризата.

В момента се обсъждат параметрите на едно предстоящо „разхлабване“ на ограниченията за ресторантите. Но ако това се случи, тогава няма ли колегите им от нощните увеселителни заведения също да поискат отваряне за своите обекти?

Според мен заведенията трябва да бъдат отворени поетапно. Тези, които трябва да бъдат отворени в момента, са обектите в зимните курорти, но не само там…Не е достатъчно да говорим само в Пампорово, Банско или Боровец. Нима в Чепеларе няма ресторанти? Има много други туристически зимни обекти и на други места в България, нали. Затова смятам, че трябва да отворят заведенията във всички населени места, където има бази за настаняване, за обслужване на туристи и гости за зимни почивки…

Елена, Котел, Жеравна, Цигов чарк, Велико Търново, Арбанаси, Хисаря? Такива ли локации имате предвид извън най-ивестните зимни курорти?

Да,според мен в такива населени места, където се предлага зимна почивка, трябва да отворят всички ресторанти.

По отношение на градските заведения извън курортите…те могат да бъдат отворени с фиксирано работно време, както при хотелите, но със същите изисквания и мерки.

Ако говорим за поетапно отваряне и кажат „Трябва да задържим малко заведенията в градовете“, тогава на 1 февруари нека отворят ресторантите по курортите. На 15 февруари да отворят градските заведения.

Но така не става ясно какво ще се случи с нощните заведения?

Колкото до нощните заведения, в момента имам резерви. Там най-трудно може да бъде спазвана дистанция от посетителите. Затова тези заведения трябва да бъдат отворени в последния етап.

 

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...