икономика 28 дек. 2020 2020-12-28 2020-12-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajl2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--51ad740e396e96fb04ca9afbef923c0287bd3a6b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/kgkh.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какви са правата ни на потребители по време на извънредните мерки?

Правото на отказ от закупена стока е безусловно при онлайн пазаруването и въпрос на добра търговска практика при пазаруването във физическите магазини.

Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на БНТ.

По отношение на вече закупените ваучери за стоки или услуги за обекти, които се затварят с новите мерки, Маргаритов подчерта, че търговците би следвало да удължат валидността на тези ваучери с времето, за което се прилагат новите мерки, т.е. три седмици към този момент.

„Всичко друго би било некоректно отношение към клиентите, тъй като в момента има обективна невъзможност тези ваучери да бъдат използвани в моловете, където голямата част от търговските обекти не работят“, отбеляза председателят на КЗП.

Същото се отнася и за предплатените абонаменти, каквито са например картите за фитнес и др.

Потребителите следва да получат парите си обратно за отменени събития и направени резервации, без обаче да имат право да търсят други обезщетения – напр. за претърпени вреди, че това събитие няма да се случи. „Нито търговецът, нито потребителят има вина за ситуацията и предплатеното следва да се върне, защото събитието няма да се случи“ – изтъкна Димитър Маргаритов.

Той напомни, че извънредното законодателство въведе един по-дълъг срок за туроператорите по повод отменени пътувания заради Covid-19 – те могат да възстановяват платените суми за тези пътувания в срок до една година от времето, в което е трябвало да се случат. Организаторите на пътувания може да предложат на клиентите си алтернативен вариант за друго пътуване в друг период от време, но при този вариант потребителите могат да решават дали да се възползват или не и те не могат да бъдат задължени да го направят.

По време на кампанията „Черен петък“ КЗП е извършила двойно повече проверки в сравнение с минали години в повече от 30 от най-популярните онлайн-магазини с произволно избрани стоки, като в някои случаи са установени фиктивни намаления.

На въпрос относно допустимостта на различните такси, свързани с доставка на стоки, поръчани по интернет, председателят на КЗП обърна внимание, че е важно потребителите да бъдат информирани за всички допълнителни плащания, които следва да направят, към момента на реализация на покупката. Въвеждането на такива такси впоследствие е нелоялна търговска практика.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...