икономика 08 дек. 2020 2020-12-08 2020-12-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmR1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cdfb0bd0605f9e98cca050bc7fd829fd20ea4d78/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/magistrala1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туризмът предлага решение в борбата с нерегламентираните превози

Членовете на Национално сдружение Случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) изготвиха проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози.

С него те предлагат решение на горещо дебатирания проблем с нерегламентираните превози, чието криминализиране президентът възпрепятства с вето миналия месец.

Двете организации се обявиха против т.нар. „инкриминиране“ на превозите с автомобили до 8 места, преди да бъде създадена възможност за тяхната легална употреба в бизнеса. Предприемачите се позоваха на голямия дял туристически услуги, които се извършват именно с такива превозни средства.

„Има една ниша, в която ние работим – индивидуални трансфери, трансфери на малко хора, ВИП-трансфери. Не може при договор с туроператор, когато ти поръчат трансфер за двама човека, ние да отидем с 50-местен автобус.

По този закон (за инкриминиране на превозите, бел. ред.) ние попадаме априори под ударите му и 5 години затвор“, поясни Добромир Симов – областен координатор на НССП в Бургас – пред БНР.

Припомняме, че на 25 ноември автобусните превозвачи, обслужващи редовните линии, излязоха на протест срещу наложеното от президента вето на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, през чиито допълнителни разпоредби трябваше да се създаде нов престъпен състав в НК, предвиждащ затвор за превозите с 8-местни автомобили.

„Ние сме солидарни с колегите, но няма как да подкрепим подобно безумно нормотворчество. Ще предложим решение, което устройва всички“, категорична бе тогава председателят на НССП Радка Мандилова и обеща на колегите си и на народните представители, че туризмът ще предложи приемлива алтернатива.

Законопроектът предвижда регулаторен режим и сурови глоби за обществен превоз на пътници с нерегламентираните до сега 8-местни автомобили по модел, заимстван от законодателството в Австрия, Германия и Швейцария.

„Не искаме нищо повече от ясни правила и сигурност! За пореден път призоваваме държавата да ни чуе и да разгледа предложенията ни. Колегите също са поканени да дадат своето мнение и критика. Сигурни сме, че можем да намерим общо решение.“, апелира Евелина Пулева – член на УС на БРТК.

Законопроектът е изпратен до всички народни представители с покана да го внесат за обсъждане.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...