икономика 26 ноем. 2020 2020-11-26 2020-11-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2h1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f4f6ad0fe24fb3a62c572ad021af23a7e3bb5c8d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180301_121638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тодор Георгиев: Повечето от затворените бизнеси няма да отворят повече

Предприемачът и доктор на икономическите науки Тодор Георгиев често коментира различни процеси и явления в България. До тогава степен сме свикнали с него и толкова пъти го търсим за коментар, че го броим за член на екипа ни. Днес ви представяме неговия кратък анализ на правителствените мерки, които би трябвало да подкрепят бизнеса и гражданите в страната по време на триседмичното "затваряне" и в месеците след падането на ограниченията.

Вече толкова много противоепидемични мерки бяха обявени, че си струва да бъдат разтълкувани. Как ги възприемате този пакет от мерки, които обяви правителството? Мислите ли, че с тях хората и бизнесите са защитени от затварянето?

Нека да започнем отначало. Кой затвори, кой затваря? С какво решение и кой гласува за затварянето.

Е, нали правителството реши да въведе тези мерки, кой друг трябва да е?

Правителството? Това не е ли онази стара приказка, според която колективната отговорност води до колективна без отговорност.

Но здравният министър изрази готовност да поеме отговорността…

Това не е работа на здравния министър. Има премиер. Във всяка една държава, в която има локдаун, частичен или пълен, а това го казвам като човек, който работи на външните пазари, та, във всички тези държави излиза премиерът и поема цялата отговорност. Винаги е премиерът. Не Сульо или Пульо, не здравният министър нито пък някакъв шеф на някаква комисия. Премиерът. Той ръководи правителството и управлява държавата. Той носи отговорността за своето управление, а не здравния министър. Това първо.

Второто. „Затваряне“ добре, но какви ще бъдат компенсациите за затворените. Някой каза ли? Какъв е проблемът всеки регистриран в НАП гражданин да получи помощ през НАП, не през работодателя си.

Третото…освен за съкратените и за безработните, нека говорим за фирмите, за да останат живи, макар и затворени. Компенсациите за фирмите се движат в порядъка на 60% - 80% в европейските държави, за гражданите стигат до 90%. Говоря като заплащане. Това е в ЕС и извън ЕС, дори. Това е доста по-малко, отколкото стойността на самолети и кораби. Човек си купува „Мерцедес“, когато има излишък на пари, а не когато има недостиг на пари. Беше абсолютно ненужно да се гласуват пари за въоръжение следващата година. Да, въоръжение е необходимо, но нека бъде по-следващата година. Два или три катери морски не решават сигурността на страната.

А за прилагането на пакета от противоепидемични мерки…какво мислите?

Да поговорим за организацията. Имам преки впечатления от организацията в Западна Европа и в Швейцария, защото тя все пак е извън ЕС. Дъщеря ми и внучката ми живеят в Швейцария и имам наблюдения покрай тях.

Разболяваш се, не се чувстваш добре. Регистрираш се и до един час идват в дома ти и ти взимат тест. Получаваш имейл към кой лекар да се обърнеш, ако те боли гърло. Към кой лекар да се обърнеш, ако ти е лошо. Получаваш списък с лекари в кантона в зависимост от симптомите ти, а лекарите са постоянно на линия. Отделно ти доставят лекарства и храна до вратата при заявка, защото ти пращат списък с кетъринг компании за доставки. Това е организация. Изисква усилия, изисква планиране и някой да знае как се планира. Затова има една професия „кризисен мениджър“, имат банки, правителства, а не някой да си чеше топките и да се чуди какво да прави, защото това е ситуацията в България.

Как според вас ще се отрази затварянето на онези бизнеси в страната без достатъчно икономическа подкрепа за тях?

Няма повече да отворят. Няма да отворят, разбирате ли. Малкият и среден бизнес в България са на командно дишане. Когато го зарежеш буквално, те затварят. Тези хора, които са имали фирми с четирима, петима, десетина служители и служителите им се изнесат в чужбина за по-добър живот, тези хора затварят. Това е ефектът.

Защо вдигат заплатите на държавните служители? Преди дни разбрах, че Агенцията за здравен одит, на която се падат по 0.06 преписки, си гласувала премии 100 000. За какво? За шест преписки на човек? Комисията по хазарта получават заплати от 12 000 до 15 000 лв? За какво ги получават? Колко хазарт има у нас, след като ликвидираха бизнесите на Божков? А нали тази комисия изтърва милиони приходи от данъци от Божков…Говорим за безсмислени харчове.

Значи какво ще се случи. Хората ще се изнесат в чужбина и няма да гласуват за ГЕРБ, а чиновниците ще гласуват за ГЕРБ. Това е всичко.

В чисто икономически план няма защита за малкия и среден бизнес в дните на епидемия, така ли?

Никога не са мислели за защита на малкия и на средния бизнес. Никой никога.

А тези милиони левове, които премиерът щедро обещава и раздава, те къде отиват?

Никъде не се дават. На кого се дават. Нека веднъж да кажат. На тази компания бяха дадени толкова милиона, на онази компания толкова стотици хиляди, а на тази компания се дадоха пет лева. Или става като борбата с контрабандата. Има два милиарда лева от контрабанда, а няма заловен нито един контрабандист.

Истината за тези милиони е проста. Правителството определя 1 млрд. лв за помощи. После пише капиталова програма в бюджета за следващата година 8 млрд. лв.  От тези 8 млрд. лв изразходва 4 млрд. лева. Неизразходените 4 млрд. лева остават под разпореждане на правителството за харчене по целесъобразност, т.е каквото реши правителството. Същата работа с тези помощи. 1 млрд лева, от тях са изразходени 100 млн. лв, правителството разполага с 900 млн. лева. , които раздава на свои хора. Общо взето това е бюджетът на България.

Къде са тия милиони и тези милиарди. Извинявайте, ама тази прочута програма 60/40 как действа, ако фирмата няма откъде да плати 40% . тогава какво се случва? Разтурва се фирмата и да ти се не види на програмата. Нищо няма.

Едно заведение е в помещение, което е собственост на частни лица. И наемодателят казва „Искам си 3000 лв на месец, не ме интересува“ Какво можеш да му кажеш, ако си наемател? Нищо.

Някой да е гласувал закон за замразяване на наемите или за мораториум временно върху наемите, за три месеца, за шест месеца. Да не плащат наеми частниците. Но самите политици са наемодатели и как да приемат това.

Най-хубаво е да си държавен чиновник тогава. И най-евтино ти излиза.

 

автор: Красимир Калудов

Ако тази история ви е харесала, подкрепете ни в усилията ни да ви разказваме и други като нея

Подкрепете ни със сума от:
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...