икономика 27 авг. 2020 2020-08-27 2020-08-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEpxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--243e9e397c88b21025f68130b1d26aab9f31e9b9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/carevo1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бизнесът в Бургас с идея, подкрепяща културно-историческия туризъм

Министерството на туризма ще подкрепи пилотен проект за популяризиране на културно-историческото и природно наследство, разработен от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) и Национално сдружение „Случаен превоз“ (НССП).

Идеята беше предложена за обсъждане на екипа на министър Мариана Николова.

„Целта на проекта е за завърти отново оборота на вътрешното туристическо предлагане. Очакваме така да бъдат стимулирани предприятията в туристическия сектор през остатъка от активния сезон и след него с оглед справяне с кризата“, коментират от двете неправителствени организации.

Те посочват, че идеята им кореспондира и с обявената от министъра готовност да стартира подготовката на есенен и зимен туристически сезон и предвидената дългосрочна стратегия за туризъм през четирите сезона.

Проектът ще бъде осъществен на няколко етапа. За изпълнението му ще бъдат привлечени местни администрации, общности, неправителствени организации и учебни заведения.

Министерството на туризма се ангажира с разпространението на рекламни материали, с логистична подкрепа за общините по отношение на отворените европрограми за финансиране на туристически обекти през текущия програмен период.

На срещата с министър Николова туристическата камара в Бургас предложи и пакет от мерки в подкрепа на бранша.

Сред тях са:

- назначаване на аташета по туризъм в страните, които са основни туристически пазари;

- привличане на спортни отбори, съвместно с Министерството на младежта и спорта и с БСФС, в периода октомври-декември;

- активна реклама в страните-членки на ЕС;

- ограничаване на сивата икономика чрез изграждане на контролни звена в София, Бургас, Варна, Благоевград;

- участие в туристическите борси за пенсионери, които се провеждат в Германия, Нидерландия и в Скандинавските страни;

- рационално използване на социалните фондове за рехабилитация и балнеолечение.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...