икономика 25 авг. 2020 2020-08-25 2020-08-25 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnRxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cb953a520dc7b94cc08d010dc866c2781ded8ac5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/avtobus3.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Транспортни фирми настояват за проверки на специализираните превози

Транспортни фирми от област Бургас настояват институциите да засилят проверките срещу „сивия” сектор.

Припомняме, че преди повече от месец представители на бранша изпратиха отворено писмо до контролните органи с призив за спешни проверки срещу нелоялната конкуренция. Според тях обаче към днешна дата положението не се е променило.

„Сигналът предизвика проверки, които установиха няколко нарушения, и приключиха. Това обаче не ограничава „сивия” сектор, който все още работи необезпокоявано, без да плаща данъци на държавата. Затова призоваваме проверките на пътя, автогарите и стоянките на таксиметровите автомобили да станат ежедневни или поне по-чести.”, настояват от транспортния бранш.

Искането е контролът да обхване и автобусите, извършващи  специализирани превози. Причината е, че част от тях всъщност возят пътници, като това се прави по редовни линии срещу билет или абонаментна карта, което е нарушение на закона.

„Админстрацията няма как да противодейства на проблема, ако проверките се извършват само по конкретен повод. За да се стигне до решение, трябва ежедневна работа, също  познаване на нормативната база, защото ние сме ощетявани и от специализираните превози, които обират клиентите ни от редовните линии”, заяви управителят на „М-Бус” Румен Христов.

От фирмата настояват да бъде проверено колко договори с работодатели в действителност имат фирмите, които са хванати в нарушение, докато техните автобуси се движат с табели „Специализиран превоз” и спадат ли изцяло в нормативните изисквания.

„М-БУС” прави и разяснение какво представлява специализираният транспорт и кой може да го извършва.

Според закона специализираният превоз се извършва на организирана група работници и служители на един работодател, по силата на сключен с превозвач договор. Съставът на пътуващите в автобуса, в който се извършва превозът, е постоянен и имената на пътуващите са декларирани от работодателя като негови  служители. Превозът се осъществява по маршрутно разписание, съгласувано  между страните и Автомобилна администрация. Той съдържа няколко на брой спирки по местоживеене на работниците и служителите, и една спирка за слизане – съответно за качване, която е седалището на месторабота на служителите.

Превоз по редовни линии се осъществява съгласно маршрутни разписания, съгласувани между общините, явяващи се начална и крайна спирка по маршрута, и утвърдени от областния управител или министъра на транспорта, в зависимост от вида на транспортната схема. Тези маршрутни разписания имат най-често много на брой спирки във всички населени места, през които преминават. Възлагането им  се осъществява от общините по предвидения в закона ред.

„Всеки ден ставаме свидетели как сивият сектор отклонява и без това малкото на брой пътници. Така ефектът от пандемията става още по-неблагоприятен. Затова призоваваме институциите да засилят контрола”, заявяват от „М-БУС”.  

Коментари

икономика ...


AutoDoc ...


политика ...