икономика 18 юни 2020 2020-06-18 2020-06-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDluIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d9fd883ee293335f11069b069265adbbb23052bf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/pristanishte.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За две години износът за Турция през Пристанище - Бургас е 48 857 тона

Развитието на морските превози между Турция и България бяха тема на срещата между ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД и представители на Турското генерално консулство в града и на Посолството на Република Турция у нас.

От страна на домакините в работната среща участие взеха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и ръководителят на „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов. В срещата от страна на Република Турция участваха Генералният консул в Бургас Синем Гюзел и ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция в София Синем Таштан.

Това е първата работна среща на представителите на Турция след отпадане на строгите мерки, въведени заради пандемията от COVID-19.

„България за нас е важен партньор и е център на Балканите. Основната ми мисия е да спомогна за развитие на движението на стоките между Турция,  България и Европейския съюз”, посочи  Синем Таштан.

По думите ѝ 60% от движението на стоки между двете страни е чрез сухопътен транспорт и едва между 10 и 25 % по море. Въпросите ѝ бях свързани с товаропотока между страните, ценообразуването в зависимост от транспорта  и възможностите да се повлияе за увеличение на товарите по море.

В рамките на срещата бяха представени възможностите на пристанищен район Бургас, връзките между морския, ж.п. транспорт и магистрала „Тракия”. Изпълнителният директор Диян Димов съобщи, че за изминалите две години износът за Турция през Пристанище - Бургас е 48 857 тона /предимно на шрот и трици/, а вносът е с обем 122 447 тона /метали, ПДЧ, цимент, гипс и др./

През последните няколко години има тенденция част от стоките, превозвани по море, да се ориентират към сухопътният транспорт, тъй като за бизнеса този вид транспорт е по-изгоден финансово. Голямо предимство на Пристанище - Бургас, което е изгодно и за бизнеса, е възможността за ползването на комбиниран транспорт. Стоките може да пристигат с кораби от Турция в Бургас, а от там с железопътен транспорт към различни точки на Европа. Този вид транспорт, особено след рехабилитацията на ж.п. линията Бургас - Пловдив по високоскоростната отсечка ще намали времето за доставка на стоките, посочи Диян Димов.

По време на срещата беше представен и проектът, по който ръководството на Пристанище - Бургас активно работи през последните две години - пътнически превоз с бързи кораби по линията: Бургас – Инеада – Истанбул и обратно.

„Бихме искали на „Пристанище Бургас” ЕАД да се осъществи пътническия превоз между нашите две страни. След направеното тестово пътуване до Инеада и проведените няколко срещи с представителите на водещия фери-оператор компанията İDO, с които преговаряме да осигурят бърз катамаран за обслужване на линията, има изключително голям интерес от страна на гражданите. Направени са част от изчисленията за стойността на пътуването и ще се радваме ако от Посолството на Р Турция и Генералното консулство ни окажете съдействие за осъществяването на тази инициатива”, каза Диян Димов.

След приключването на работната среща гостите получиха снимка от първото пътуване с катамаран до турския град Инеада, осъществено на 18 юни 2019 г. Дипломатите се ангажираха да съдействат за осъществяването на пътуванията, което би било в интерес и на двете държави.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...