икономика 14 юни 2020 2020-06-14 2020-06-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk5uIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e324f16c7ac688d751a86dd9a83439d2faf07602/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/768x432.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Заети в туристическия бранш тръгват към София на протест

Туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна ще се отправят за протест към столицата.

Той ще се състои утре – 15 юни, от 10:00 до 11:00 ч. на Софийското ларго, като превозните средства ще бъдат паркирани на пл. „Александър I” до БНБ.

След 11:00 ч. автобусната колона ще се изтегли бавно покрай Министерски съвет с надути клаксони.

„Така заетите в туризма ще алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието – изгубено, след месеците финансова агония”, коментират организаторите от Национално сдружение „Случаен превоз“ (НССП).

С лозунгите „SOS ТУРИЗЪМ“ те още веднъж искат да напомнят за стотиците бедстващи семейства и фирми, изправени пред прага на фалита.

Статистиката сочи, че с туристически превоз се изхранват над 15 000 семейства, а заетите в туризма са над 200 000.

Европейската комисия е одобрила 750 млн. евро за подпомагане на българската икономика, а фирмите са изправени пред фалит и хората гладуват. Правителството упорито отказва да чуе бизнеса и разработва негодни инструменти с неизпълними условия. Ние не искаме нищо неизпълнимо, нищо , което не е включено във временната рамка за държавна помощ на ЕК. Считаме, че бизнесът е не само източник на приходи за бюджета, но е и ценен с експертизата си. Така е във всички развити икономики, където се чува думата на заетите в реалната икономика. Тук – напротив, публичните средства се заключват в безсмислени мерки и така и не стигат до фирмите. Стоим без работа защото никой не може да даде конкретна информация при какви условия да се извършват организираните групови пътувания – в България и в чужбина. Формално обаче никой не ни забранява да работим, както неколкократно изтъква здравният министър“, посочва Радка Мандилова, председател на Национално сдружение „Случаен превоз“.

По повод някои провокации и опити на политически сили да изместят фокуса на протеста Мандилова коментира, че исканията на заетите в туризма са подчертано икономически. Те настояват за целева безвъзмездна финансова помощ за превозвачи и екскурзоводи, безлихвени заеми за оборотни средства и нисколихвени инвестиционни инструменти; адекватна държавна политика и облекчения на визовия режим и правилата за пътуване от и към трети страни; рекламна кампания за популяризиране на българския културен туризъм; премахване на забраната за детски и младежки туризъм в страната и чужбина.

Искаме ясни правила и равноправно третиране на всички неправителствени организации, защитаващи правата на превозвачите. През последните дни станахме свидетели на прилагането на двоен стандарт и толериране на едни за сметка на други организации в министерство на транспорта, което е недопустима практика за една държавна институция“, съобщава Мандилова.

Превозвачи, екскурзоводи, туроператори и хотелиери се заричат, че мирните им протести ще продължат, докато не бъдат чути, а исканията им – изпълнени.

Работещи мерки за нас няма, никой не ни чува, семействата ни са без доходи и на ръба на оцеляването. Застрахователите от гаранционния фонд ни предупреждават, че ще свалят автобусите ни от регистрация, заради неплатени застраховки, а банките и лизинговите компании ще пристъпят към принудително изпълнение. Ние просто искаме да работим и да се развиваме. Изпаднали сме в тази нелепа ситуация без собствена вина, а правителството с лека ръка слага кръст на всичко, което сме градили с години“, обобщава Евелина Пулева – превозвач и туроператор от „Евелин-Р“.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...