икономика 12 юни 2020 2020-06-12 2020-06-12 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDVuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--124039c7367cebcd85e221e34fc1f8ec8e22306d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/plaj.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Министерството на туризма ще проверява плаж "Бургас - Север"

Концесионерът на морски плаж „Бургас – Север“ получи указания от Министерството на туризма незабавно да обозначи ясно допълнителната търговска площ за консумация към заведенията и безплатните плажни принадлежности.

Отделно ще бъде извършена проверка спазени ли са допустимите по закон площи.

Мерките се вземат след като стана ясно, че плажуващи на ивицата, са били таксувани 8 лв., като им било обяснено, че се намират върху търговска площ на близкото заведение, където използването на плажни принадлежности е обвързано със задължителна консумация.

„За морски плаж „Бургас - Север“ концесионерът е заявил, че за летен сезон 2020 г. чадъри и шезлонги ще се предоставят на посетителите безплатно, което и трябва да изпълнява.  Следва да се прави ясно разграничение между плажни принадлежности и допълнителна търговска площ, тъй като плажните принадлежности се използват от посетителите, а допълнителната търговска площ към заведенията от концесионерите за обслужване на  търговските обекти.”, обясняват от Министерството на туризма.

Във връзка с допълнителната търговска площ отново според промените на Закона за здравето само за летен сезон 2020 г. концесионерите и наемателите могат да разположат на територията на морските плажове до 4% допълнителна търговска площ към обектите за бързо обслужване.

„Това е направено от законодателя, за да се осигури разполагане на пособията за консумация на по-голямо отстояние и така да се спазят противоепидемичните мерки и да се осигури безопасност за живота и здравето на посетителите. Те отговарят не само за разполагането им на достатъчно отстояние, но и за редовното им почистване и дезинфекциране.”, посочват още от ресорното министерство.

Какви пособия за допълнителна търговска площ за консумация ще се използват е по преценка и възможност на концесионерите и наемателите. За да има яснота относно това кои са зоните за плажуване с плажни принадлежности и кои са зоните за ползване за консумация към заведенията, те следва да са ясно обозначени от концесионерите и наемателите по подходящ начин, например с табели и надписи, за да могат потребителите да са наясно относно ползването на двата типа зони и да направят своя информиран избор.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...