икономика 16 май 2020 2020-05-16 2020-05-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTVtIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--293bfcfd4e6ae26032891c5698ab2044513309c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1%D0%91.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Обмисля се поетапното отваряне на границите за чужди туристи

Министерството на туризма обсъжда възможностите за поетапно отваряне на границите ни за туристи, идващи от държави със сходна на нашата епидемична обстановка и аналогични здравни мерки срещу COVID-19.

„Стартирахме такива разговори с нашите съседи – Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония. Във връзка сме с колегите от други важни туристически пазари като Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. В непрекъснат контакт сме и с нашите партньори туроператори и браншови организации, информира министърът. Има запитвания и от други държави за посещения на техни туристи и за условията на пребиваването им. С всички страни, които са генериращи за нашия туризъм, водим активни разговори от началото на пандемията.”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Бургас.

Тя се срещна с представители на туристическия бранш, на местната власт, туроператори, контролни органи и други институции. В дискусията участваха кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

„Подготвяме се от 1 юли за активен летен сезон, т.е. да посрещаме и чуждестранни туристи. Всичко зависи от разпространението на вируса и здравните мерки, допълни министърът. За по-бързото рестартиране на сектора се залага на вътрешния туризъм, после на туристи от съседни държави.”, каза още министър Агенгелкова.

Тя поясни, че на този етап 14-дневната карантина се прилага в ЕС както за собствените граждани на съответната страна, така и за чуждестранните посетители. Принципът е реципрочен и е бил такъв винаги, посочи тя изрично. Документите, които министерството създаде и съгласува с Министерството на здравеопазването, дават  възможност на бизнеса да се подготви за работа при новите условия.

„Ако стартират пътуванията на чуждестранни туристи, на този етап сме предложили примерна декларация, която е съгласувана и одобрена от съответните компетентни органи. С нея гостът декларира, че не е болен, че е запознат е с условията в страната и принципите, при които работят местата за настаняване, и ако се разболее тук, допълнителните разходи се поемат от здравната му застраховка, здравен фонд или за негова сметка.  Ако остане в сила тази декларация, тя ще бъде публикувана и изпратена до всички, с които работим, за да може пътуващите да са запознати”, уточни министърът на туризма.

Ангелкова подчерта, че управленският екип на туристическия обект да има ясен план за действие в новата ситуация. При случай на турист със симптоми на COVID-19, трябва да сигнализира РЗИ.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...