икономика 18 апр. 2020 2020-04-18 2020-04-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUZrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4aef83453c3907b76bdb7831533eef0349560b8d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/more7.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туристическият бранш в Бургаско с умерен оптимизъм за Лято 2020

През месец февруари 2020 г. в област Бургас са функционирали 75 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 2.2 хил., а на леглата - 4.6 хиляди.

Това сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение с февруари 2019 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 8.7%, а на леглата в тях с 6.0%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в областта, регистрирани през февруари 2020 г., е 22.6 хил., или c 14.2% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличение на нощувките се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди и с 4 и 5 звезди – съответно с 23.1 и 14.1%, докато в местата за настаняване с 3 звезди е регистриран спад с 4.8%.

През февруари 2020 г. в хотели с 4 и 5 звезди в област Бургас са реализирани 51.3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 22.4% - на българи. В местата за настаняване с 1 и 2 звезди са осъществени 32.6% от нощувките на чужденци и 57.9% - български граждани, а в останалите места за настаняване (с 3 звезди) те са съответно 16.1 и 19.7%

Въпреки позитивните прогнози в началото на годината заради пандемията от коронавирус туристическият бранш се подготвя за изключително тежък летен сезон тази година.

Събрахме мненията на някои от представителите на бранша, работещи в област Бургас.

Георги Николов – председател на УС на Българската туристическа камара:
„Сезон ще има, но той ще е през месеците юли, август и септември, макар и стопиран в много направления:

- ще отворят и ще работят малките хотели;
- най-застрашен е летният сезон, тъй като всички договори се подписват една година по-рано. Постъпленията от ранното записване трябваше да постъпят през месец февруари, ако сезонът е много кратък, те ще постъпят през февруари – март 2021 година;
- банките трябва да разсрочат кредитите;
- Надявам се българските граждани да се насочат изцяло към родните курорти.“

Георги Илиев – управител на „Съни Травел“ ООД и член на УС на БРТК:
„За сезон 2020 година чуждестранните туроператори ликвидират гарантираната заетост от страни като Словакия, Чехия, Полша Унгария. Няма анулации през месец юни, но няма и резервации. Очакваме да започнем през месец юли, но групите ще бъдат малки – наброяващи 20-30 човека. Проблем ще бъдат свободните седалки в самолетите и чартърните автобуси.“

Евелина Пулева – управител на ТО „Евелин R“ ЕООД, на транспортна фирма и член на УС на БРТК:
„Основен проблем във входящия и изходящия туризъм е налагането на ограничения при пресичане на граница /карантина 14 дни/. Вторият момент е различното време, по което излизат от извънредно положение страните.Например, туристи от Беларус, за да пристигнат в България, трябва да се съобразят с Украйна и Румъния, което практически прави невъзможно пребиваването им в страната ни. Въпросът с фалита на туроператори и хотели е също от важно значение и ще влияе на това как ще се възстановят средствата на клиента ако отсрещната страна (в Гърция например) обяви фалит. Поскъпването на застраховките практически обезсмисля съществуването на туроператора.

Владимир Маринов – управител на „Александрия Травел“ ЕООД:
 „Откриваме сезон 2020 година на 23 юни. Работим със страни от Вишеградската четворка. Възрастни, семейства с малки деца, младежи и девойки, които са били затворени три месеца, ще поискат да напуснат своите домове, нуждаят се от въздух и свобода. Аз съм оптимист“.

Деница Колева – изпълнителен директор на комплекс „Слънчев ден“ и зам.-председател на УС на БРТК:
 „Според информацията, която получавам от различните участници на туристическия пазар, летен сезон ще има, макар и доста късно, т.е. едва в края на юни се очакват пристигания от Германия. В Германия се обсъжда удължаване на сезона, в това число и преместване на датите на ваканциите. От друга страна се призовава за реализиране на почивка в собствената държава. Англия планира полети и на по-ранен етап, но дали и в какъв обем ще се осъществят, това е трудно да се предвиди. Много от по-големите хотели планират изобщо да не отварят през идното лято, предвид неясно разписаните критерии, как трябва да се действа, ако в хотела бъде констатиран случай на заразен с COVID-19. Разбираемо е, че в една толкова несигурна обстановка, много от участниците ще предпочетат да реализират "нулев сезон“.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...