икономика 16 апр. 2020 2020-04-16 2020-04-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0prIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fd23c3e962893c53e0dffe884de6ce49bfbc65b7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/carevo1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как държавите по света ще се опитат да "реанимират" туризма след COVID-19

Пандемията от короновирус нанесе сериозен удар върху туризма в световен мащаб.

Отзвукът от него ще остане дълго след като разпространението на заразата отшуми, смятат експерти.

С цел да се смекчат част от нанесените щети Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) призна ваучерите за депозит, вместо авиокомпаниите да връщат пари. IATA ще управлява тези ваучери в системата на BSP като редовни билети.

Много държави и организации излязоха с официални позиции за това как ще се развива туризмът и след пандемията. Разговаряме с председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, за да ни запознае с част от тези становища

Мехмед Ерсой – министър на културата и туризма на Република Турция: „Има надежда туристическият сезон да се възобнови в края на месец май или от втората десетдневка на месец юни 2020 година. Разбира се, всичко ще започне с вътрешния туризъм“.

Булут Бахчи – президент на Световния икономически форум в интервю за „Евронюз” заяви, че туристическите власти след края на пандемията ще отворят страната предимно за руски туристи.

Какви стъпки предвиждат водещите туристически държави в Европа?

Испания – разработва план как да се съсредоточи вниманието към вътрешния туризъм. Проучват се указанията на СЗО за ограничаване посещенията на хора по плажовете.

 България – Националния съвет по туризъм подчертава, че туризмът се нуждае от стратегически промени и икономическа подкрепа. Например, да се преразгледа визовата политика, да се премахнат визите за граждани на Руската Федерация, въвеждане на субсидии за компаниите, водещи туристи в курортите, подпомагане на авиокомпания „България Еър“.

Австрия – от 14 април 2020 година канцлер Себастиан Курц съобщи, че се отварят малките магазини, а от 01 май – търговските центрове, предвижда се до края на месец април да се отворят хотели, училища и ресторанти.

Дания – от 15 април 2020 година се отвориха училища, детски градини, а в края на месец април се очаква всички предприятия да преминат към нормален ритъм на работа.

Италия – премиерът Джузепе Конте провежда консултации за преминаване към „втори етап на  премахване на блокадата“, отваряне на магазини и предприятия до края на месец април, а италианците да се движат свободно по улиците от 4 май.

Франция – президентът Макрон заяви, че ситуацията е започнала да се подобрява, но предстои много работа.

Руска Федерация – според експерти в Русия все още не е преминал пикът на епидемията, който може да настъпи след 10-14 дни. В този случай ефектът от режима на изолация може да се види след седмица.

Хърватия и Черна хора, Дамир Крешич – директор на института по туризъм със седалище гр. Загреб: „Ако ние водим туристи през август, септември и октомври, можем да „отплаваме живи”… Дори и утре краят на епидемията да бъде обявен, сезонът вече претърпя загуби, но има и по-оптимистичен сценарий – ако кризата бъде овладяна до месец юни, сезонът отчасти може да бъде спасен“.

Германия - TUI GRUP получи държавен заем от 1,8 милиона евро.Туристите и FTI анулираха всички резервации преди 30 април. Всички германски граждани, които имат резервации за месец май, са поканени да ги отложат за след 1 юни 2020 година.

Силно впечатление направи изявлението на президента на германската медицинска асоциация Клаус Райнхард, според който тази година германците ще трябва да се откажат от пътувания до чужди плажове.

„Илюзорно е да вярваме, че можем да се върнем в Тоскана, Бретан или Коста Брава през следващите месеци или да си направим кратка екскурзия до Северно и Балтийско море.”, коментира той.

Компаниите TUI, Lufthansa и Jet-2 възобновяват чартърните полети от 17 юни 2020 година.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...