икономика 10 апр. 2020 2020-04-10 2020-04-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1prIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--70aedbc4496bfbce247c59c2470af88e0a1cf410/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P7048640.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Експертът: Ресторантьорите могат да потънат така, че да не изплуват никога

Представяме ви мнението на дългогодишен експерт от сферата на туризма, който лично управлява или консултира бизнеси в сферата на ресторантьорството и атракционните съоръжения. Потърсихме го, за да коментира прогнозата за предстоящото настъпване на масови фалити на ресторанти. По молба на нашия събеседник няма да изписваме името му.

Експерти и представители от ресторантьорския бранш описват ситуацията като катастрофална и все по-често се говори за вълна от фалити. Има ли изход от нея?

Да си посипваме главите с пепел е прекалено рано. Има твърде много неизвестни, за да се излиза с каквото и да е становище.

Но да се поставят под общ знаменател прогнозите за това как ще се развива сезонът в Бургас, в Приморско, в Созопол и в Слънчев бряг, е невъзможно. Това са различни курорти и разчитат на съвсем различен тип туристи.

Приказки от типа на това, че Слънчев бряг ще се превърне в балнео-курорт за лечение на белодробни заболявания, са несериозни твърдения.

В Слънчев бряг, както и в Златни пясъци, се разчита на туристи от Англия, от Германия, от бившия Източен блок. Това е клиентелата на тези заведения.

Ще има ли все пак летен сезон?

Сезон ще има, при положение че се възстановят полетите, пътуванията. В ЕК беше вече предложен мораториум до 15 май. В последните дни Външното министерство на Англия предупреди хората там да не планират пътувания в следващите няколко месеца. Което означава, че сезонът няма да тръгне на 15 юни…няма да тръгне и на 17 юни.

Аз разглеждам два „сценария“

 „Нулев“ сезон и „къс“ сезон.

В края на краищата, за да имаме сезон, някой трябва да докара туристите в комплексите. А това го правят туроператорските фирми.

Летателните програми се планират след 17 юни, нататък. Преди два дни се появи такава информация от JET 2, в Англия.

Големите играчи като TUI, „Райзе туристик“ имат друг принцип. Съобщават месец за месец. Засега е обявено, че програмата ще стартира след 15 май, но в частни разговори с техни представители ни казват, че нищо няма да се случи по-рано от 15-17 юни, ако въобще се случи.

Значи, досега навсякъде се говори колко са пострадали хотелиерите, но никой не говори за това колко много са пострадали собствениците на заведения и атракциони, транспортни услуги в цялата верига в туризма. Точно те са големите пострадали.Защото всеки един от тях рискува да бъде под вода, да стигне до тотален банкрут с много „дебели“ загуби.

Собственикът на хотела е теглил кредит от банка, вярно е, но нито една банка в тази ситуация няма да иска вземе хотела. Всяка една банка ще иска да предоговори условията за този период от време.

Но не е такава ситуацията с ресторантьорите или със собствениците на атракциони. Те имат договорени отношения като наеми, а те са договорени на база предходни години.Сега в тази ситуация е изключително сложно.

Ако имаме „нулев“ сезон, ясно е, че никой не отваря и най-нормално е предплатеното капаро да остане за 2021 год, защото ресторантьорът не е реализирал дейността, за която е се е договорил…

Съгласете се обаче, че държавата тук не може да се намеси, защото това са отношения между частен наемодател и частен наемател…тогава какво може да бъде направено, за да се избегнат трусове?

Точно така. Това вече е тънкостта. Какви са взаимоотношенията между наемател и наемодател. От чисто човешка гледна точка това е най-нормалният ход на нещата. Ресторантьорът плаща за нещо, което не може да ползва.

И ако има обявен „нулев“сезон, не може да ползва ресторанта си.  Логиката на наемодателя е друга. Той ще каже „Аз съм теглил кредит от банката и с твоя наем си изплащам вноските по кредита“. Но с банката можеш да предоговориш, защото в този момент няма банка, която да има интерес да взима хотели. Всяка банка ще се съгласи да предоговаря.

Вторият вариант. „Къс сезон“

Ако сезонът тръгне след 17 юни. Но на база информация, която съм събрал от мои дългогодишни партньори, не е сериозно да се очаква заетост спрямо предната година повече от 40 до 50% максимум.

Говорим за родни туристи или за чуждестранни туристи?

Българският пазар изобщо не го броя за Слънчев бряг. Българският турист не мисля въобще, че ще дойде в Слънчев бряг. Тази огромна леглова база в комплекса може да се напълни единствено с чартърни полети. Тя така е заложена да се ползва. Да, може да има определен кръг хотели, които работят с български клиенти, но това са единици.

Вариантът за „къс“ сезон. Разглеждаме заетост на около 40% от базата, а  наемът за ресторанта е договорен спрямо предходни сезони. Тук е редно също да се договарят други условия.

Там, където получа разбиране, продължаваме напред. Там, където не получа разбиране, хвърлям ключовете и приключвам. Иначе в противен случай рискувам да вляза дълбоко под вода и никога да не изплувам.

Но всичко това е обвързано със страшно много „ако“ и със страшно много неизвестни.

Добрият вариант. Съобщават ,че е открито лекарство против вируса. Това тотално променя всичко, нали. Много са неизвестните. Най-правилният ход е да изчакаме ситуацията и да предприемаме адекватни мерки и да планираме за две седмици напред.

Министърът на туризма спомена, че 300 000 българи са планирали почивка в чужбина преди кризата. Може ли някаква част от тях да включат в плановете си за лятна почивка големите български курорти?

Ако знаех това, щях да съм пророк, а не да работя в сферата на туризма.

Но след три четири седмици без работа и без приходи на част от тези хора въобще няма да им е до почивка.

Второто…колегите хотелиери изтъкват, че нямат отказани резервации, но…ако туристът се откаже в момента от своята резервация, той ще изгуби най-малкото 20% от депозита си. В Англия механизмът на резервации функционира така. Около Коледа внасят 100 лири в съответната туристическа агенция като капаро, после внасят на определени дати вноски.

Сега никой не смее да сторнира, защото вече е дал вноски, а парите вече са разпределени по веригата. Не е реално някой да очаква да си получи парите сега. Затова няма реално отказани резервации.

Всеки стои и чака. Лично аз се надявам, че ще надделее здравият разум и човешките отношения.

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...