икономика 25 юли 2016 2016-07-25 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmtwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ff0993a4aadb1e3c805301f604c09fdbc2681138/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_371.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Рано или късно Бургас ще стане световен инвестиционен център

Зияд Ел Масри е председател на Българо-арабската бизнес асоциация и инвеститор в най-различни проекти. От няколко години организира и провежда международни икономически форуми в Бургас и в региона. Този път повод за срещата ни с него е участието му три световни форума в Египет, Ливан и Катар през това лято.

В какви точно форуми взехте участие като председател на Българо-арабската бизнес асоциация през това лято? Каква беше тяхната насоченост?

Бях на три международни форума в Ливан, в Египет и Катар. Радостното беше това, че Българо-арабската асоциация за първи път влезе в списъка с поканените за събития от такова високо ниво. Хубаво е не само за нашата организация, но и за България, защото ние всъщност представлявахме България. Сред гостите имаше бивши президенти на държави, действащи министри в правителства от цял свят. Хубавото е това, че те проявиха интерес към нашата страна и това енаистина радостно.

По време на срещите си с тези представители на различни държави запознахте ли ги с бизнес-форумите, които вие провеждате и организирате в Бургас и в региона?

Да, разбира се. Всъщност ние получихме покана за участие в Ливан, Египет и Катар именно заради бизнес форума, който ние организираме вече няколко пъти. Част от участниците в нашите прояви в България и в Бургас съдействаха нашата асоциация да получи покана за тези наистина много престижни и важни събития. 

Това означава ли, че в следващото издание на организирания от вас бизнес форум ще има още повече участници от още повече страни?

Абсолютно. Работим в тази посока. Следващия наш форум всъщност ще бъде част от тези поряви, в които взехме участие през това лято. Успях да постигна договореност следващият форум в България да бъде просто на световно ниво по своите мащаби.

В тази сложна обстановка в Европа, в Близкия изток  и изобщо в арабския свят  има ли още желание за бизнес, за търговия, за инвестиции и обмен на технологии и специалисти?

А защо да няма интерес? Защо да разделяме така света на изток и Запад? В момента няма война между Изтока и Запада? Има проблем с определени групировки, които действат на различни места. Проблемът във Франция не идва от Изтока. Там се проявиха хора, които са родени и израснали във Франция. Става въпрос за социален проблем. В Германия също. Изтокът страда, Западът страда еднакво. На летището в Турция имаше атентат, в Бейрут в Ливан имаше атентат в един от най-многолюдните квартали, в Багдад, във Франция, в Германия. Светът страда. Врагът е общ, терорът е еднаква заплаха за всички.

Но ако бедността и мизерията раждат насилие, омраза и озлобени младежи, готови да убиват, на тези икономически форуми говорихте ли за инвестиции, за нови работни места?

Голяма роля в тези събития играе бедността, безработицата в тези квртали. Такива младежи лесно могат да бъдат манипулирани, защото символично казано един вид те на ден умират по десет пъти и за него е все едно дали ще е жив или ще умре, защото тъне в мизерия и няма перспектива. Няма стимул и животът му няма смисъл. Такъв човек е опасен. А ако младият човек започне бизнес, да се развива, да има работа, да е част от работеща и образована прослойка...тогава е различно. И на Изток и на Запад в такива квартали с безработица и мизерия се появяват оправдания и уславия да почнат да правят такива лоши неща. Тогава такива хора стават участници и изпълнители в събитията от последните дни в Европа.

По време на вашите срещи вероятно са ви питали защо да инвестират в България и в Бургас...какво им посочихте като предимство и повод да вложат парите си при нас?

Това беше една от основните задачи пред мен и пред моя екип, да обясним, че България е място за инвестиции, защото е една спокойна държава, с прекрасна природа, подходяща за туризъм , за модерно земеделие...място за бизнес. Най-важното...българският народ е отворен, гостоприемен, помага и затова тук е подходящо място за инвестиции. Да не забравяме, че в тези международни форуми имаше участници не само от арабския свят, но и от САЩ, от Южна Америка. Този път презентирах възможностите за бизнес в България не само пред арабски инвеститори, но и пред хора с възможности от цял свят. За съжаление се връщам към една моя стара болка. Никой от държавната или местната власт не ми помага в тези усилия.  Нямам подкрепа. Никой от властите не се интересува от участието ни в тези форуми.

Въпреки това равнодушие и липсата на подкрепа продължавате ли да работите за тази ваша кауза Бургас да стане център и пресечна точка на интересите на Изтока и Запада?

Никога не съм изпитвал съмнение или колебание и винаги съм вярвал, че целта ми ще бъде постигната. Може би ще стане бавно, но със сигурност Бургас ще стане част от списъка с тези знакови градове. Рано или късно Бургас ще стане един от световните инвестиционни центрове и тук ще има наистина световни икономически форуми. 

Разбра се, че в Ливан освен участник в икономически форум вие сте бил и почетен по много специален начин....ще ни кажете ли каква точно награда получихте?

В Ливан бях награден персонално за приноса ми в развитието на отношенията между България и Ливан, между България и арабския свят. Освен мен бяха наградени за същото и няколко души с ливански произход, които живеят в различни точки на света. А моята награда и специален сертификат получих от министъра на външните работи на Ливан.  Тази награда е учредена преди три години и всяка година избират десет или дванадесет ливанци, които живеят в различни държави, в различни континенти. Биографиите на всички наградени до момента са поставени в специален музей, който е посветен на успелите в различни сфери ливанци, които са напуснали Ливан и са се развили в някаква област и са пример за тази област.Слава богу, аз съм един от тези хора.

Masry in Lebanon 3.jpg 67.43 KB
Как ви представиха на церемонията и как се представихте вие?

Аз лично във всички интервюта за тамошните медии откровено заявих, че се чувствам българин от ливански произход и че моят град е Бургас. Аз съм живял да 16 год в Ливан, а по-голямата част от живота ми премина в България и в Бургас. 33-34 години съм тук. Там съм роден, тук съм се развил и моята Родина е България. Стана им любопитно, че могат да окрият едно такова хубаво местенце на световната карта. Във всички изявления и срещи постоянно им обяснявах колко е прекрасна България, колко красив град е Бургас и че си струва да се инвестира тук, колко са добри хората. Бях като един посланик на България. Направих няколко видеофилма за красотите на България и на Черноморието. Показах ги в Ливан през последния ден на форума и бяха много впечатлени да видят къде живея аз. Направих това по мое желание, с наши средства и по моя воля. Никой не е искал това от мен.

Приятно ли ви стана от това, че в Ливан са забелязали и оценили усилията ви?

Да, много бях впечатлен от посрещането и уважеието, което ми засвидетелстваха в Ливан, от това, че са оценили какво съм направил. Видяли са какви успехи имам в България. В същото време съм изпратил сигнал, че България и Бургас са прекрасно място за живеене и за инвестиции.

А това, че в Бургас има засаден специален ливански кедър, като знак, че тук има приятели на Ливан, това беше ли споменато там?

13840645_1345435522152803_627164980_o.jpg 37.32 KB
Да, аз го казах и участниците във форума много се впечатлиха. Когато припомних това, цялата зала ръкопляскаше и аплодираше. Не е забравено. Тук в Бургас има засаден ливански кедър в любимата на бургазлии Морска градина и това е знак към бизнесмените и инвеститорите не само от Ливан, че в Бургас има приятели и може да се инвестира. Казах им, че не само този кедър е важен, а и това, че баща ми е погребан в Бургас. 



Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...