икономика 23 юни 2019 2019-06-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjlTIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3fe80ba1061653af7054dc3e9f1edf2ad62d6ea6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34971.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: Линията от Бургас до Истанбул може да е икономически устойчива

Диян Димов е изп. директор на Пристанище Бургас. Той е част от преговорите за откриване на морска линия "Бургас-Инеада-Истанбул" и твърд привърженик на разкриването на това трасе. Г-н Димов взе участие в пробното пътуване от Бургас до Инеада  и от борда на катамарана коментира постигнатото до момента и надеждите си за бъдещи курсове по новия маршрут.

От колко време водите разговори за откриване на линията „Бургас-Инеада-Истанбул“?

Повече от половин година…от 22 септември миналата година. Тогава осъществихме първата среща с корабособствениците на тези катамарани, най-голямата турска компания, която притежава над 15 скоростни катамарани. Между другото генералният консул на Турция в Бургас г-н Иньонтепе преди години е бил част от ПР отдела на тази компания.

Предполага се, че ще има интерес на туристи от България към тази линия, но според проучванията ще има ли интерес от страна на турските туристи към тази линия?

Да, интересът е голям, но има визови проблеми. Това е един от проблемите, които те определят като важен. Тези, които обаче притежават „зелени“ паспорти, са голяма част от държавните служители в Истанбул…те пътуват безвизово.

Има и много възможности за туризъм. Възможността за пакет, който включва пътуване Бургас – Истанбул – Бургас с една нощувка…при 50% запълняемост на местата в катамарана, това може да е икономически устойчиво.

Наистина ли са възможни цени около 70 евро в двете посоки?

Това са прогнозни цени. Определя се на база разходите за кораба и разходите за таксите. Тестовото пътуване  до Инеада трябва да даде отговор на въпросите около формирането на таксите. Смятам, че тази сума е реалистична.

Изненада  ли е за вас интересът на турската компания към откриване на тази линия?

Не, не ме изненадва. С откриването на третия мост над Босфора, с пускането на тунела под Босфора част от флота на компанията вече не е толкова ангажиран с превоз на пътници. 1 млн. пътници пресичат ежедневно Босфора по тунела, а доскоро са ползвали услугите на тази корабна компания. Ето защо те търсят нова реализация на своите мощности.

Явно турската компания е реагирала адекватно и бързо, щом е потърсила алтернатива за натоварване на своите мощности…но кога да очакваме старт на линията от Бургас до Истанбул и обратно?

През юли месец имаме насрочена официална среща, на която ще анализираме резултатите от тестовото плаване. Стремим се и наша основна цел е един от петте катамарана със стабилизатори да бъде осигурен по линията от и до Бургас. Има доста повишени мореходни качества и това е първото ни условие. Надявам се, че ще успеем. Първи юни 2020 год. е реалистична дата за старт на линията.

на снимката: Диян Димов /крайният вляво/ с част от турските партньори в Инеада

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...