икономика 25 сеп. 2018 2018-09-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1pOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2d055a68bbc30a79f817ac9c3660bf8149ef1ceb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32572.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Радосвет Радев: Най-важното за Бургас е да започнат да се раждат деца

Нивото на чуждестранните инвестиции в Бургас е относително константно и за да има раздвижване, трябва да се създадат допълнителни условия за привличане на инвеститори.

Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев при посещението си в черноморския град.

„Новата възможност за ръст на инвестициите е Индустриалната зона, която вече е заета на 90%. Бургас трябва да отвори още 2-3 нови „легенчета”, в които да се налеят чуждестранните инвестиции. В Бургас има евтина работна ръка, мислещи хора, пристанище, летище и жп транспорт. Но най-важното за Бургас е да започнат да се раждат деца. Най-големият дефицит в момента е на хора.”, коментира Радев.

По думите му болката на бизнеса – не само в Бургас, но и в национален мащаб – е корупцията. 

„Смята се, че голяма част от публичния ресурс, който се харчи по различни обществени поръчки, се харчи непрозрачно… че търговете се правят за „наши хора” и се печелят от „наши хора”. Регламентите в България не защитават почтения бизнес.”, заяви Радев.

Като пример той посочи компания, която работи с около 200 човека и плаща коректно заплатите на служителите си и данъците към държавата. Но в обществена поръчка тази фирма става неконкурентоспособна пред друга, в която работят 30 човека и затова успява да предложи по-ниска цена. В същото време обаче второто предприятие наема подизпълнители, които могат да работят на „черно”.

 Според Радосвет Радев комуникацията между бизнеса, от една страна, и местните власт и контролните органи – от друга страна, е тромава. 

„Държавната администрация е изключително неготова да партнира с бизнеса. Куриозното е, че на най-високо ниво – на управленско ниво – се декларира желание за комуникация с бизнеса, но управлението на средно ниво е онова нещо, което унищожава бизнеса.” допълни председателят на Българската стопанска камара.

Той коментира изключително големия брой наети лица в администрацията. 

„433 000 са работещите в държавната администрация. В България 405 000 са активно работещите компании. Т.е. на всеки един стопански субект у нас има по един държавен чиновник. Най-страшното е, че самата бюрокрация бюрократизира бизнеса. Това става серизоен проблем. България е два пъти по-малка по население от Холандия, но там чиновниците са 20 000. Значи ние в момента издържаме чиновническа армия за двадесет Холандии.”, каза още Радосвет Радев.

По думите му в момента Българската стопанска камара, заедно с други работодателски организации и Министерството на финансите, води разговори за облекчаване административната тежест на малките и средни предприятия. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...