икономика 14 сеп. 2018

Бургас и китайският град Шантоу ще си помагат в областта на корабоплаването

Article image
Бургас и китайският град Шантоу сключиха споразумение за сътрудничество в областта на пристанищните и товарни превози, корабоплаването, промишленото развитие и висшето образование.

Целта на партньорството е улесняване на съвместното развитие и просперитет на двата града.

Постигнатото споразумение, което беше парафирано с подписите на  кмета на Бургас Димитър Николов и Джен Джайпинг, зам.-кмет на Шантоу, е в продължение на "Съвместната декларация между пилотните градове за сътрудничество между ЕС и Китай за регионална и градска политика", подкрепена от Международната програма за градско сътрудничество, подписана на 31 май 2017 г. в Брюксел, Белгия.

Въз основа на политиката и механизма за регионално сътрудничество между ЕС и Китай, страните ще водят взаимноизгодно сътрудничество, съгласно принципа на равенство и взаимна изгода.

"Бургас е настроен изключително позитивно към Китай и поддържа приятелски взаимоотношения с няколко китайски града. Бургас и Шантоу имат много прилики, като два крайбрежни туристически и бързоразвиващи се икономически града", заяви по време на официалната среща кметът Николов.

По време на визитата китайската делегация посети Пристанище Бургас, икономическите зони и културни и образователни институции.

Още от: икономика


Още от: Минута за размисъл


Още от: политика