спорт 19 май 2018 2018-05-19 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDFLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--60450df62f0074f44a98e58205fb0338999c1b99/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31356.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Големите международни състезания в Бургас го рекламират в цял свят

Живко Табаков е председател на общинската комисия по туризъм в Бургас. Потърсихме го за коментар относно потенциала на града за развитие на спортен туризъм.

Преди броени дни в Бургас беше направена първа копка на нов тренировъчен център по ушу и беше официално открит нов спортен комплекс за водни спортове…могат ли тези съоръжения и други подобни на тях да послужат за развитието на спортния туризъм? Може ли община Бургас да печели директно и индиректно от тях?

Държава, общини и бизнес не само трябва да си сътрудничат, но в тази сфера трябва да има целенасочена политика. 

До средата на XXвек туризъм и спорт са били съвсем различни понятия.  Но във времето големите спортни прояви стават неизменна част от туристическия сектор. Те вече са свързани.

Спортният туризъм има огромен потенциал, защото при него наблюдаваме активни и пасивни спортисти.Затова и той е спортно-развлекателен или спортно-рекреативен туризъм. 

Когато спортистите посещават дадена община или държава заради едно състезание, с тях пристигат техните екипи, но също и техните фенове. Водят медии, рекламодатели.

По повод на въпроса ви. Големите спортни прояви водят след себе си потребители. Това е една индустрия, която е необходима на община Бургас.

Какъв е потенциалът, който още е останал неизползван?

И друг път съм казвал, че община Бургас наистина инвестира много в нови спортни бази. Те ще станат част от общинската стратегия по туризъм, която скоро ще бъде приета. 

В нея се обръща сериозно внимание и на развитието на спортния туризъм. 

Нека дам примери. В залите „Бойчо Брънзов“ и „Младост“ са се организирали стотици, може би хиляди спортни прояви през годините. Художествена гимнастика, волейболни мачове, бойни спортове, танцови турнири. В това число и големи международни състезания.  

Стадион „Лазур“ притежава лиценз за провеждане на футболни срещи от предварителните кръгове на европейските клубни турнири. Немалко мачове с международно участие се проведоха в Бургас и това е огромен потенциал. 

Затова трябва да правим всичко възможно, за да изградим име на Бургас като място, където могат да се провеждат състезания от висок ранг.

Нека не пропускаме и това, което имаме като даденост. Може да се направи още много за дайвинг, спортен риболов, сърфинг… Можем да провеждаме много повече прояви на самата плажна ивица като плажен футбол, плажен волейбол, плажен тенис…още много други.

Не трябва да пренебрегваме яхт клубовете. Развитието на яхтения туризъм също е резерв. Може да се помисли за отдаване на яхти под наем, на лодки. Не говорим за круизен туризъм,  а за яхт туризъм.

Относно  новата зала „Парк Арена“, тя ще създаде още условия за спортен туризъм като започне да приема международни състезания.

Когато говорим за такъв тип туризъм, не трябва да говорим само за чуждестранни гости. И хората от съседни общини и области могат да идват и да потребяват услугите, които им предлага спортната база.

Не искам са пропускам и конната база, където състезанията също привличат много туристи и посетители в Бургас. 

Бъдещата зала „Арена Бургас“ ще даде възможност градът ни да стане лекоатлетически център в България,  а това означава много нови състезания и много нови гости.

Виждате ли възможност инвестициите в спортна инфраструктура да помогнат на Бургас да развива целогодишен туризъм?

Нека дам пример с Кипър. Там през зимния сезон гостува отбори от много страни, за да тренират и надграждат своите умения, за да се подготвят за своите първенства и турнири. Когато говорим за зали от затворен тип, те са възможност за разширяване на сезона и за целогодишен туризъм. 

В близкото минало имаше много запитвания за подготовка , но и тогава и днес проблемът е, че малка част от хотелската база работи през зимата в Слънчев бряг.  Мога да дам добър пример с гранд хотел „Поморие“, който създаде съпътстващ спортен комплекс  и удължава сезона. Привлича много отбори за спортни и подготвителни лагери.

Но нека излезем извън сферата на футбола. Става въпрос за спорта изобщо. Затова казвам, че трябва да развиваме спортната инфраструктура в Бургас, но с целенасочена политика, да я представяме и да я рекламираме. За целта трябва да презентираме Бургас пред международни федерации като подходящ град домакин на събития от световен ранг.

Провеждането на едно такова международно състезание в Бургас според вас каква реклама носи на града и какви възможности разкрива?

Нека поговорим за първо приходите. Самите спортни отбори, запалянковците, зрителите, всички те оставят някакви пари тук. Това дава възможност на ресторантьорите, хотелиерите да усетят ефекта. Затова хотелиерите трябва много прецизно да изготвят своите пакети, да отделят голямо внимание на своята кухня, да инвестират в нея и да обучат екипи от готвачи, които да могат да предлагат специализирано меню на топ спортистите. 

В момента Бургас е направил първите важни крачки в посока на спортната инфраструктура, но туристическият бранш не трябва да изостава и закъснява по отношение на пакети и предлагане на условия.

Колкото до рекламата…едно голямо международно състезание е най-бързата и най-ефективната реклама, която може община Бургас да си позволи. Големите отбори и състезатели привличат огромен интерес. Тогава идват журналисти от цял свят и Бургас влиза във фокуса им.

Затова като общински съветник винаги съм подкрепял инвестициите в спортна инфраструктура, защото осъзнавам колко голям е потенциалът на спортния туризъм.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...