региони 12 апр. 2018 2018-04-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWxKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2a70547e5480d7105dcb528f406c456d36fe2935/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30972.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков за добрите примери в рекламата върху уличните тенти и чадъри

Предстоящото обсъждане на общинската сесия на идеята да бъде въведено изискване всички чадъри и тенти по централните бургаски улици да бъдат в един цвят и без реклами беше повод да потърсим за мнение Живко Табаков, който е председател на общинската комисия по туризъм и общински съветник. Представяме ви неговата гледна точка.

Какво точно решихте относно предложението за въвеждане на чадъри и тенти в еднакви цветови гами в централната частта на Бургас? На база на какъв опит и световни примери се появи идеята за въвеждане на новата мярка?

Бих искал да направя едно уточнение, че това е предложение е внесено конкретно  от кмета Димитър Николов. В публичното пространство се появи информация, че е било проведено обществено обсъждане по темата и там са били взети тези решения. Кой ги е предложил, как е минало това обществено обсъждане, мога само да гадая. 

Докладната записка, която стигна до нас, от общински съветници като предложение за решение, беше как да бъде разполагането на самите маси по приложение N:1 от Наредбата за преместваеми обекти, както и като предложение за цветовата гама на чадърите, които да бъдат разположени по централните площади и булеварди на Бургас, в това число и в морската градина.

Цветовете варират между бяло и бледо жълто, съжалявам ако сега съм неточен в гамата, а в Морската градина между бяло и светлозелено. Онова, което нас като общински съветници ни притесни, е това ,че предложението предвижда чадърите да бъдат без рекламни надписи.

Вие сте представител на туристическия бранш, на бизнеса…с какви практики сте се срещал при посещенията ви развити туристически държави?

Преди всичко нека да направя една уговорка. За ул. „Богориди“ нееднократно сме коментирали  в комисията по туризъм и сме канили на заседания различни инициативни комитети, за да намерим решение за облика а тази част от града. Като общински съветник никога не съм крил желанието си там да има подредба и облик в този исторически за Бургас булевард. В случая обаче става въпрос за наредба, която засяга не само „Богориди“

Но на въпроса ви…мога да ви споделя личните си наблюдения. В Италия, която е топ-туристическа дестинация, има решение 25% от „престилката“ на чадъра или тентата, т.е долната част на плата, да бъдат отделени за рекламен надпис или рекламно лого.

В Чехия, по-точно в старата част на Прага има много интересно решение.  Смятам лично да го предложа за разглеждане в комисията. А то е, че 25% от престилката е за рекламно лого, но задължително рекламодателите трябва да изпишат и някакво послание, свързано с Прага. Например , Старопрамен, Стела Артоа или  Кока Кола и другите такива марки имат свое ретро лого и в този случай тези компании трябва да измислят някакво послание, свързано с мястото, където са разположени чадърите или тентите с тяхната реклама. 

Иначе казано, ще поискате от компаниите да рекламират не само себе си, а да речем стария Бургас?

Защо да е старият Бургас. Защо трябва да акцентираме само върху това. Може посланието да е свързано с града като туристическа дестинация или като град, който се развива, или нещо за морето ни…може да е всичко. Това е "криейтив", както казват в рекламния бизнес. 

Това, което ще предложа на комисията обаче, е да се погледне и към опита на община Пловдив и община Варна. В Пловдив е взето решение да има лого от вътрешната страна на чадърите, а във Варна са се ориентирали към разпространената европейска практика да се определи процент от площта, някакъв процент от „престилката“ на чадъра за реклама. 

А каква е предварителната нагласа на колегите ви общински съветници? Ще подкрепят ли предложението на общината на предстоящата сесия?

В двете комисии, в които обсъждахме, колегите от опозицията гласуваха против това да няма надписи. Колегите от ГЕРБ гласуваха „за“. Направи ми впечатление, че в комисията по неправителствените организации част от колегите от ГЕРБ гласуваха „против“, т.е те са за това да има рекламни надписи по чадърите и тентите.

Предполагам, че по-голямата част от съветниците в залата ще вземат индивидуални решения.

А вие като председател на комисията по туризъм ще потърсите ли среща с наемателите и собственици на търговски обекти, които ще бъдат засегнати от новите ограничения?

Всичко, което зависи от мен, ще го направя.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...