икономика 18 март 2018 2018-03-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzFjIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b4e95b6e226177244a550b3ae140af77bf19cd57/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30692.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Законови промени, предложени от бургаски депутат, ще улесняват работата в пристанищата

Промени и поправки в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, внесени за разглеждане в Парламента от бургаския депутат Иван Вълков, ще доведат до сериозни облекчения пред пристанищните оператори, повишаване на сигурността в портовете, по-голяма оперативност при обработката на товара, повече самостоятелност и повишаване на конкурентността – смятат представителите на транспортния бранш.

След приемането на новите текстове поставянето на преместваеми и временни обекти, свързани с технологичната и товаро-разтоварната дейност, както и със сигурността в пристанищата ще става с разрешение капитана на пристанището, т.е на местния директор на пристанищната администрация. До момента това е било отговорност на Министерството на транспорта, на общините по чл. 56 и на пристанищната администрация. Така отговорността се е размивала, а процедурата е била толкова тромава, че преди да бъдат разположени спомагателните  обекти, корабите са идвали, разтоварвали товарите и са вдигали котва.

С поправката на закона вече всички необходими фургони, кабини, навеси и информациони материали ще могат да бъдат поставяни максимално бързо и в срок.

Вторият важен момент в законовите поправки „Вълков“ е свързан с разполагането на временни обекти, свързани с извършването на търговска дейност.

Позволението за позиционирането на такива обети вече ще е възможно със заповед на министъра на транспорта или на упълномощено от него лице.

По този начин се дава възможност за по-голяма икономическа активност, инициатива и самостоятелност на всички пристанищни оператори, държавни или частни в страната.

Народният представител Иван Вълков смята за най-голям плюс това, че поправките ще важат за всички пристанища и речни и морски, а не само за Варна и Бургас, каквото е било предложението на депутатите от БСП. Според народния представител предложението на левицата не би могло да реши въпроса със сигурността и дейностите , свързани с технологичния процес и сигурността.

След приемането на поправките в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, страната ни ще синхронизира окончателно законодателството си в тази сфера с това на ЕС. До март 2021 год пък трябва да бъде изработен план за управление на морските пространства в частта за растежа а морската икономика, рибарство, морска археология и опазване на природните ресурси.
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...