икономика 17 март 2018 2018-03-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWRDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3fbc7c768d743d280e8fea82542fd284f0645e06/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30689.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Руска Бояджиева: Не само промишлеността, но и „Енергийната бедност“ също води до замърсяване на въздуха

Руска Бояджиева е зам. кмет по въпросите на екологията и околната среда в община Бургас. Тя не се поколеба да излезе пред участниците в протеста, насочен срещу замърсяването на въздуха. Представяме ви нейната позиция по проблема.

Посланията на тези протести припокриват ли се с усилията на общинската администрация за по-чисто въздух?

Уважаваме правото на хората да изразяват мнение и едни от начините са точно такива организирани протести. Ясно заставаме зад посланията по отношение на чистотата на въздуха, защото това е и наша кауза и грижа.

Това, което се опитваме да обясним, но не съм сигурна, че се възприема добре, е че ресурсът и регулациите, с които разполага общината са силно ограничени.

А защо тогава хората протестират срещу общината?

Това може би е хубавата новина, че общинската администрация е припозната като основен пазител и институция с отговорност към качеството на живот в целия град. Това е сигнал, че ни възприемат като активна и действаща институция.

От друга страна обаче, създава се затруднение да обясним докъде се простират възможностите на общината за въздействие и как въобще можем да влияем върху едни или други процеси в града.


От трета страна това е един добър повод, че един постоянен и непрекъснат диалог с хората п теми, които ги вълнуват, е наш непрекъснат ангажимент. Ние сме готови да го поемаме и развиваме. Срещата в сряда в РИОСВ го доказа и общината е готова да бъде медиатор и да създава платформа за дискусии и предоставяне на информация. В тази платформа могат да участват всички, които имат отношение към качеството на въздуха.

А прави ли ви впечатление, че и днес протестиращите се фокусират върху едно, две или три предприятия, а дори не се чува дума срещу автомобилния транспорт и трафика, отоплението, праха по улиците и т.н?

Това е факт. Енергийното поведение на самите граждани е наистина въпрос, който през цялото време се опитваме да поставим на обсъждане. Това ще е продължителен процес, но хубавото на срещата в сряда беше това, че освен дискусията за промишлените замърсители беше повдигнат въпрос какво ще правим с фините прахови частици и как използването на твърдото битово гориво влияе на този процес…

…но какво обсъждане е възможно, щом хората в Бургас смятат, че техният дял в създаването на фини прахови частици е незначителен?

Истината е, че твърдото битово гориво показва около 50% дял в източниците на замърсяване с фини прахови частици във въздуха. Това е трудно да се повярва, защото  касае личното поведение на всеки един от нас в ежедневието. Става въпрос за преобръщане на обществените нагласи, а това е трудно. Много сложен процес е, но ние имаме експертно моделиране, което се показва в програмата за управление на въздуха и се виждат ясно доказателствата. Идентифицирани са проблемите, направено е зониране и се виждат най-горещите точки по отношение на замърсяване с фини прахови частици. Имаме ясен анализ за източниците на това замърсяване.  Не е необходим този анализ, достатъчно е през зимните месеци ние да се разходим из кварталите и да установим миризмата от това твърдо гориво и нейното разпространение. Квартали като Долно Езерово, където проблемът е ясно доказан от постоянната мониторингова станция на Изпълнителната агенция по около на среда и предава в реално време. Там е и мобилната станция на Община Бургас минимум по три месеца. Дори  и с непрекъснатите измервания показваме източника на замърсяване с ФПЧ. Това е много сложен проблем и напълно го разбираме. Не опира само до използването на гориво , а до „енергийната бедност“

Как бихте коментирала радикалната мярка в Албания, където ще забранят внос на автомобили, произведени преди 2009 год? Дали това е стъпка в правилната посока?

Ограничаването на автомобили, които отделят вредни емисии, е приоритет на държавата. Въпрос  е на регулация и организация на институциите по отношение на пътна полиция, технически прегледи и т.н . За някои градове у нас трафикът е между основните източници на замърсяване на въздуха, но това не се отнася за Бургас. Генерираните емисии и ФПЧ от трафика при нас се изчисляват на 25% от общия обем. Положихме доста мерки за извеждане на транзитния трафик извън града, почистваме улици, правим рехабилитация, но мярката, за която ме питате, е стъпка в правилната посока. Но и това е сложен проблем, защото освен регулация, тук става въпрос и за социален аспект. Закупуването на стари автомобили и техният внос в България са отново свързани с жизнения стандарт в страната.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...