икономика 26 фев. 2018 2018-02-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3RJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--173291102f748f6be68a47576e637dc5518024c2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30510.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туризмът в Бургаски регион може да загуби стотици милиони евро заради несъстояло се обединение

Проваленото учредително събрание на Бургаския черноморски туристически район изправя общините от областта, неправителствените организации от този сектор и инвеститорите в сферата на туризма пред угрозата да загубят стотици милиони евро от нереализирани общи проекти.

За това предупреди един от основните инициатори за създаване на района Живко Табаков.

Оказва се, че отсъствието на представители на Царево, Созопол и Приморско на учредителното събрание на новата организация е обезсмислило близо две години труд на всички членове на Общото събрание на бъдещия черноморски туристически район.

В отчая опит да не бъде загубен шанс за създаването на обединението Живко Табаков ще изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра н туризма Николина Ангелкова, до вицепремиера Валери Симеонов и до бургаски депутати от всички парламентарни групи, за да окажат някакво влияние върху кметовете на общините Царево, Созопол и Приморско и да ги помолят да се включат в обединението.

Ако на 15 март, когато е втората възможна дата да се проведе учредителното  събрание, отсъства дори един от членовете, създаването на туристическия регион ще бъде провалено.

На въпрос какви ще бъдат негативните последици за местната икономика председателят н общинската комисия по туризъм в Бургас Живко Табаков отговори по следния начин:

Живко Табаков прогнозира мрачно бъдеще за регионалния туризъм, ако общините не се обединят около едни общ продукт


Ще загубим всички. Може би те /отсъстващите/ ще загубят най-малко, но ако един кмет разсъждава „Ние имаме развит туризъм и това на нас не ни трябва“ , какво да кажат общини като Средец, Камено, Карнобат. Да споменаваме ли какви инвестиции са направили в такива общини за туризъм. В археологически разкопки, в култура. Да си припомним ли колко много инвестиции направи правителството на ГЕРБ за развитие на туризма в общините?

Какво ще загубим ли? Няма да можем да обединим туристическите си ресурси. Ще ходим на туристически изложения 13 общини поотделно така, както онзи ден бяха пет на последното изложение, а другите седем не можаха да си го позволят. Ще харчат средства, началникът ще бъде кметът, бизнесът ще клепа, да ви го кажа с думи прости. Фирмите ще се чудят дали ще бъдат поканени на изложение, ще се питат дали ще има информационни центрове?

Ще загубим средства от еврофинансирането, няма да можем да привлечем членове, които да инвестират. Ще си водим разговори дори за целогодишните полети можем ли да поканим общините.

Защо не събрахме повече пари за полетите? Защото няма такъв туристически район. Тръгнахме през лични контакти и разговори.Какво стана. Накрая община Бургас плати цялата сметка. Къде беше бизнесът? Нямаме туристически район.

Всяка една авиокомпания пита летище Бургас „Кой ви е туристическият район“.

Вие знаете ли, че за да се стигне до това райониране, са използвани толкова много международен опит. Ние сме изостанали в тази посока и само в България се случва да излизат отделни общини. Затова сме неразпознаваеми.

Ще загуби целият бизнес.

Стоим пред такова важно решение, а аз съм тук сам.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...