икономика 11 фев. 2018

Министър Николина Ангелкова: Приветствам усилията за увеличаване на директните полети до Бургас

Article image
Министърът на туризма Николина Ангелкова провери лично как се изпълнява заповедта и да бъдат отстранени павилионите и бараките, които закриват гледката към морето на крайбрежната алея в Слънчев бряг. Докато инспектираше работата по демонтажа, г-жа Ангелкова се съгласи да направи кратък коментар, специално за читателите на „Бургаски репортер“.

- Госпожо министър, да очакваме ли туристи от нови пазари през това лято?
-
Ще засилим фокуса върху традиционните ни пазари, защото имаме много голям потенциал. Само за миналото лято от юни до септември имахме 5.3 млн чуждестранни туристи. Със сигурност и през това лято ще инвестираме и ще полагаме усилия в посока увеличаване на туристопотока от нашите целеви пазари. Работим и за перспективните пазари, каквито са САЩ, Китай, Индия, Южна Кория, Близкия Изток, но това е по-дългосрочна перспектива?

- Означава ли това, че продължаваме да търсим дял от пазарите с по-платежоспособни туристи?
-
Със сигурност една част от усилията ни са насочени натам, защото има една голяма ниша от високия клас туристи. Надявам се, че с фокуса, който имаме, ще успеем да постигнем ръст и тази година.

- Община Бургас, местни представители на туристическия бизнес и летищния оператор обединиха усилията си за откриване на нови авиолинии до различни точки в Европа. Подкрепяте ли като министър такива регионални инициативи?
- Това е страхотно. Със сигурност подкрепяме изцяло такива инициативи, защото смятам, че е много важно да се създава точно този тип сътрудничество  по отношение на привличане на повече директни полети към нашата страна. Особено за летищата във Варна и в Бургас. Затова приветствам кмета Димитър Николов, бранша и управата на летищния оператор Фрапорт затова ,че мислят заедно в една посока.