региони 01 фев. 2018

Разширението на пътя между Поморие и Ахелой ще е готово за лятото

Article image
Работата по разширението на пътя между Поморие и Ахелой се извършва без отклонение от сроковете –установи проверка на народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Ася Пеева, Галя Василева  и Иван Вълков. Те бяха придружени и от областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков и директора на ОПУ – Бургас инж. Митко Порязов.

В момента се изгражда основата за второто пътно платно на петкилометровата отсечка. Вече са изместени електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели. По план през месец април ще започне полагане на асфалтовото покритие. Предвижда се да се поставят и съоръжения за защита на преминаващите птици, 
както и шумозащитни пана.

До изграждането на обхода на Поморие, новото четирилентово трасе ще бъде  свързано със съществуващия път I-9 Бургас - Слънчев бряг.
 
Обходният път край Ахелой ще представлява изцяло ново трасе с две големи съоръжения. Там ще бъде изградена нова пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой с главния път I-9, както и пътна връзка свързваща Ахелой и Слънчев бряг малко преди кръговото кръстовище за Равда.
 
Проводимостта на изграденото ново трасе е малко над 3,2 км, а до кръговото движение на Равда остава около километър. 

Стойността на реконструкцията на отсечката от Поморие до Ахелой е близо  21,5 млн. лв., а на обхода на Ахелой - 23,2 млн. лева.