икономика 30 ян. 2018

Съветник предупреди за риск от пораждане на дисбаланс между Северния и Централния плаж в Бургас

Article image
За какво точно се изразходват приходите в общинския бюджет от концесии и наеми на плажните ивици в Бургас? Това запитване към администрацията беше отправено от общинския съветник Живко Табаков.

Съветникът цитира законовите положения, според които тези приходи трябва да се изразходват целево за съпътстващи услуги, съпътстваща инфраструктура или за почистване на неохраняеми плажове.

Табаков отказа да приеме това, че около 76 000 лв от концесионните такси са били изразходвани за чистота, а остатъкът за озеленяване на Морската градина.

Председателят на общинската комисия по туризъм припомни, че озеленяването е съвсем друго перо, а Морската градина не е прилежаща част на плажните ивици.

Пред колегите си съветници  Живко Табаков предложи приходите от концесията да се изразходват за обособяване на новите около 70 паркоместа по протежение на ул. „Поморийска“ и бул. „24 Черноморски пехотен полк“.

Същевременно той изрази готовността си да внесе предложение „зелената зона“ за платено паркиране в тази част на града да отпадне за почивните дни.

Табаков прогнозира, че в противен случай ще се получи дисбаланс  и това няма да постави в добра позиция бургаския плаж „Северен“, край който в събота и неделя ще се паркира срещу заплащане.