ориентири 30 ян. 2018

Местният парламент в Бургас прие Бюджет 2018

Article image
Бюджетът на Бургас за 2018 г. беше приет днес с 43 гласа „за”, 3 „против” и 0 „въздържал се”. 

Финансовата рамка беше подкрепена от всички групи в местния парламент – ГЕРБ, БСП, СЕК, НФСБ, ДПС, Реформаторския блок.

Макрорамката е в размер на 248 671 410 лв., като общинските приходи са 118 123 610 лева.

„За разлика от предходни години, този бюджет е най-консервативен. С моя екип подходихме изключително скептично. Точно колкото сме събрали през 2017 г., толкова заложихме за 2018 г. – 12 млн. лв. /…/ При такса „смет” в предходни години трупахме ресурс, а от тази година започваме да разходване натрупания ресурс. Нека на бюджета да се гледа като механизъм за развитие на града, а не толкова като политическо противопоставяне.”, призова кметът Димитър Николов преди гласуването.

Той подчерта, че не е удовлетворен от финансовите възможности на бюджета, но това е максимумът, който може да се постигне. По думите на кмета Бургас е с най-ниски данъци, сравнено с другите големи градове – София, Пловдив и Варна. И въпреки, че е с най-малкия бюджет, в него се отделят рекордни средства за образование. 

„Всички имате депутати, нека бургаското лоби в Парламента да се активизира, за да имаме факултет по медицина в Бургас.”, обърна се градоначалникът към всички политически групи в Общинския съвет. 

Николов подчерта, че тази година Общината има рекорден бюджет за инфраструктура на нови индустриални територии. Предвижда се там да се разкрият много нови работни места с по-високи от средните за областта заплати. За асфалтиране на улици са заделени 7 млн. лв. 

Сериозни средства са предвидени за здравеопазване и най-вече за профилактика и лечение на онкоболните. Запазват се и парите, заделени за процедури ин витро. По думите на кмета от всички градове в страната Бургас отделя най-много пари за туризъм. 

От тази година Общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за  всички технически услуги.