политика 26 ян. 2018

Сондажите за нефт в блок "Хан Кубрат" започват до края на годината?

Article image
Бъдещ добив на нефт от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговор с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун. Срещата им беше в рамките на провеждащата се в Давос Годишна среща на Световния икономическия форум.

От своя страна Андрю Браун изрази очакване компанията да започне сондажите в блока до края на тази или в началото на следващата година. 

Припомняме, че разрешението за търсене и проучване беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г. Според предварителни проучвания на компанията, очакванията са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ.

Провеждането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе сред първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Бойко Борисов запозна Андрю Браун и с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“.