ориентири 08 ян. 2018

Бюджет 2018 на Бургас с акцент върху образованието, индустриалните зони и социалните центрове

Article image
Бюджетът за 2018 г. на община Бургас е 248 671 410 лв., като капиталовата програма е в размер на 62 101 655 лв.

Това съобщи кметът Димитър Николов по време на официалното представяне на макрорамката за тази година. 

Приходите от общински дейности се очаква да бъдат 99 905 000 лв. Държавната субсидия и делегираните дейности ще са 86 848 000 лв. Средствата по европейските програми са в размер на 40 661 000 лв. Преходният остатък от 2017 г. е над 21 млн. лв.

„Тази година няма да имаме увеличение на данъци и такси. Акцентите на Бюджет 2018 г. са инвестиции в образованието, инфраструктурата в индустриалните зони и развитие на социалните центрове.”, обясни кметът Николов. 

Очаква се през тази година в черноморската община да отворят врати няколко нови детски градини. Първата от тях е „Пинокио”. Тя се намира в к-с „Меден рудник” и ще бъде първата в града „зелена” екологична сграда, в която ще бъдат приети 120 деца.

Освен това предстои разкриването на филиал на ДГ "Х. Кр. Андерсен" в комплекс "Лазур", където също ще отглеждат и възпитават 120 деца. Започва изграждането на нова детска градина в квартал "Черно море", тъй като съществуващата там е в много лошо състояние.

Продължава строителството на училище в квартал Горно Езерово.

През 2018 ще отвори врати най- новото професионално училище в България - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. То ще се намира в к-с „Меден рудник” и ще предлага интензивно изучаване на английски и немски език, като в него ще се подготвят специалисти в професионално направление "Компютърни науки", професия "Програмист", специалности "Системен програмист" и "Приложен програмист" със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас. 

Тази година ще бъде разкрит филиал на Националната художествена академия, който ще се помещава в Магазия 1 на пристанището. До няколко дни, съвместно с ръководството на академията, ще бъдат обявени специалностите, които ще бъдат открити в Бургас и за които ще може да се кандидатства още тази година. 

През 2018 г. акцент ще бъде осигуряване на довеждаща инфраструктура до индустриални терени със заявени инвестиционни намерения и привличане на нови производства.  От тази година Общината предоставя допълнителни стимули за сертифицирани инвеститори. Освен бързо административно обслужване, те ще заплащат и намалени такси за  всички технически услуги.

Предстои разкриването на пет нови социални центъра по Оперативна програма "Региони в растеж". Освен това ще отвори врати Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с ДЦП, аутизъм и соматични увреждания в Минерални бани.