политика 11 дек. 2017

Петър Кънев: 5% от БВП се формира от българите в чужбина

Article image
Средно всеки месец българите, които работят в чужбина, вкарват в страната ни между 70 и 90 млн. евро. На годишна база това прави около един милиард.

Тези изчисления представи бургаският депутатът от БСП Петър Кънев, който е председател на Икономическата комисия в Парламента. Той даде последна за тази година пресконференция, заедно с колегите си Николай Тишев и Тодор Байчев.

„Това са данъчно изчистени пари. Заинтересувах се на каква база са тези изчисления и проведох разговори с ръководството на Националната банка. Оказа се, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро. Преводите, които са под тази сума, не се отчитат от Националната банка. Не се отчитат и експресните преводи, а също и парите, който идват в кеш. Когато правихме анализ колко реално влизат кешови пари от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са два пъти и половина повече.”, коментира Кънев. 

Затова според експерта годишно около 2,5 млрд. евро влизат в България от наши сънародници, живеещи в чужбина. 

„Като се направи сметка, че 100 млрд. лв. е брутният вътрешен продукт, излиза, че около 5% от него се формира от българите, които са зад граница. Има много дисбаланси, за които трябва да се водят дискусии.”, смята депутатът от БСП.

По думите му най-сериозният проблем на обществото ни не е демографската криза, а ниските доходи. Петър Кънев подчерта, че нашите работници бягат в чужбина заради по-доброто заплащане там, което налага необходимостта тук да се наемат граждани от трети страни.